INFO

  • SUTRA SE OČEKUJE PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • USK/KORONAVIRUS - ŠEST NOVOOBOLJELIH I JEDNA OSOBA UMRLA
  • NA KORONAVIRUS U FEDERACIJI POZITIVNO JOŠ 46 OSOBA, U BIH UKUPNO 62 ZARAŽENIH U POSLJEDNJA 24 SATA
  • CESTE FBIH BEZ TENEDERA PODIJELILE POSLOVE VRIJEDNE 27 MILIONA MARAKA
  • U BIHAĆU PREZENTIRANI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O DRIJENU
  • PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE GENOCIDA U ZAVRŠNOJ FAZI
  • SUTRA SE OBILJEŽAVA 26. GODIŠNJICA AKCIJE TIGAR SLOBODA
  • ALARMANTNO: SUMNJIVI OTPAD ISTOVAREN U BIHAĆKO NASELJE PRIVILICA

U BEČU SE ODRŽAVA JAVNI SKUP POVODOM DANA BIJELIH TRAKA

- Partneri na projektu, AntiDayton Pokret i Consilium Bosniacum - Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji, pozivaju sve građane BiH nastanjene u Austriji na javni skup koji će se održati na Heldenplatzu...

U BEČU SE ODRŽAVA JAVNI SKUP POVODOM DANA BIJELIH TRAKA

BEČ, 31. maja  - U Beču će danas povodom Međunarodnog dana bijelih traka biti održan javni skup  sa početkom u 13:00 sati.

Partneri na projektu, AntiDayton Pokret i Consilium Bosniacum - Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji, pozivaju sve građane BiH koji borave u Austriji na javni skup koji će se održati na Heldenplatzu.

"U znak sjećanja na žrtve masovnih zločina i etničkog čišćenja u gradu Prijedoru, organizuje se javni skup na kojem će se prvi put u Beču predstaviti 102 profila i fotografije ubijene djece. U toku skupa prikupljat će se igračke, koje će biti poklonjene djeci s posebnim potrebama", saopćili su organizatori skupa.

Prije masovnih ubistava u bosanskom gradu Prijedoru, 1992. godine, svi su se nesrbi, prije svega Bošnjaci i Hrvati, morali označiti, tako da na svoje prozore, balkone i kuće objese bijela platna te da prilikom izlaska na ulicu oko ruke na nadlaktici nosili bijele trake.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 nevinih civila, muškaraca, žena i staraca, uključujući 102 djece.

Za zločine, deportacije, etničko čišćenje, silovanje i ubijanje, pred Međunarodnim sudom u Den Haagu i Sudom BiH izrečeno je dosad 38 presuda ratnim zločincima.

"Zločini su bili rezultat smišljene politike nametanja sistema diskriminacije i protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti u Prijedoru", ocijenio je Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu.

"Posebno pozivamo sve zainteresirane medije da zabilježe i izvijeste javnost o ovom događaju kako u BiH tako i širom svijeta. Informacije na javnom skupu će biti dostupne na njemačkom, bosanskom i engleskom jeziku. Naši redari će se pobrinuti za poštovanje propisanih sigurnosnih i higijenskih mjera (COVID-19)", poručili su organizatori.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING