INFO

 • OMBUDSMENI I GRAĐANI: GRAĐANI UGLAVNOM BEZ DOVOLJNO INFORMACIJA O PRAVIMA KOJE IMAJU KAO POTROŠAČI
 • POČELO ŠTAMPANJE GLASAČKIH LISTIĆA U BIH, KOŠTAT ĆE VIŠE OD 800 HILJADA KM
 • UNIVERZITET U BIHAĆU: BIOTEHNIČKI I PEDAGOŠKI FAKULTET UPRILIČILI SVEČANE PROMOCIJE DIPLOMANATA I MAGISTRANATA
 • U BIHAĆU ZASJEDALA KOMISIJA ZA USTAVNA I ZAKONODAVNO PRAVNA PITANJA: RAZMATRAN SLUČAJ PRAVNE KOLIZIJE
 • CENTAR ZA PRIHVAT MIGRANATA LIPA: SVAĐA OKO MOBITELA PRERASLA U NASILNI OBRAČUN
 • USK KORONA BILTEN: U POSLJEDNJA 24 SATA 15 NOVOZARAŽENIH
 • FEDERALNI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE: OD 1. OKTOBRA NEZAPOSLENIM DOSTUPAN PROJEKT - TRAŽIM POSLODAVCA
 • NAKNADE ZA RODILJE I DJEČIJI DOPLATAK: PREDSTAVLJEN NACRT ZAKONA O PODRŠCI RANJIVIM KATEGORIJAMA DRUŠTVA
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, NA PLANINAMA MOGUĆ I SNIJEG
 • IMPERATIV U NOVOJ NORMALNOSTI: MJERAMA I PROVOĐENJEM PROCEDURA PREVENTIVNO ZAŠTITITI DJECU U ŠKOLSKIM KLUPAMA
 • BOSANSKI PETROVAC: FEDERALNO MINISTARSTVO PODRŽALO SREDSTVIMA PROJEKT SANACIJE SPOMEN MUZEJA - JOVAN BJELIĆ

TUŽILAŠTVO BIH FORMIRALO PREDMET, A USKORO I POSEBAN TUŽILAČKI TIM: PRCIĆEV AMERIČKI UNIVERZITET POD OZBILJNOM ISTRAGOM

- Osim po prijavama studenata koji su se žalili i Ambasadi SAD u Sarajevu, istražuje se kako je Prcić osnovao šest fakulteta u BiH, a ima devet uposlenika...

TUŽILAŠTVO BIH FORMIRALO PREDMET, A USKORO I POSEBAN TUŽILAČKI TIM: PRCIĆEV AMERIČKI UNIVERZITET POD OZBILJNOM ISTRAGOM

SARAJEVO, 15. septembra - Tužilaštvo BiH formirat će u narednih nekoliko dana poseban tužilački tim kako bi se istražile mnogobrojne prijave koje se odnose na eventualne nezakonitosti u radu Američkog univerziteta u BiH, čiji je vlasnik Denis Prcić, državljanin Sjedinjenih Američkih Država (SAD), potvrđeno nam je iz više izvora iz ove pravosudne institucije.

Tužioci već postupaju po prijavama koje se ranije upućene na adresu Tužilaštva, zbog čega je i zvanično formiran predmet, a odnose se na, kako nam je rečeno, brojne malverzacije ključnih ljudi ovog univerziteta kojim rukovodi Prcić.

Već u startu je utvrđeno da Američki univerzitet u BiH, čije je sjedište u Tuzli, a predavanja se obavljaju i u Sarajevu, nema dozvolu za izvođenje nastave, koju izdaje Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo. No, to nije spriječilo ovu „obrazovnu instituciju“ da godinama unazad obavlja predavanja, a, kako vjeruju tužioci, sporne diplome zatim izdaje u Tuzli.

Naši izvori tvrde da ovaj univerzitet na dvije lokacije u državi Tuzli i Sarajevu ima čak šest fakulteta, ali je zvanično zaposleno samo devet osoba. Osnovan je još 2005. godine.

Zbog sumnji u neregularnosti u radu, studenti s brojnih odsjeka obratili su se nedavno i FBI uredu Ambasade SAD u Sarajevu, koja je s tim pismeno upoznala Tužilaštvo BiH. Postoji čak i izvještaj Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) iz 2018. godine koji se odnosi na rad ove institucije, a rađen je prema nalogu Tužilaštva KS.

Nema prostorija

Naš izvor uključen u istragu tvrdi da postoje ozbiljne sumnje da je riječ o dobro organiziranom kriminalu, da se izdaju sumnjive diplome, a da u Sarajevu uopće nemaju ni registrirane prostorije za visokoškolsku djelatnost, koje tokom dosadašnjih provjera uopće nisu pronađene na prijavljenim adresama. Sada su upitne i na provjerama su brojne diplome.

Sumnjivi su i rad i dozvole koje je ovaj univerzitet dobio u Tuzli, a uz, kako saznajemo, veliku pomoć Ministarstva obrazovanja i Inspektorata. Zbog sumnje da je riječ o nepravilnostima, nedavno je MUP TK, prema nalogu Tužilaštva, pregledao određenu dokumentaciju, a iskaze su dali uposlenici ovog univerziteta. Saslušan je i Prcić.

Čeka se odgovor Ministarstva za obrazovanje KS

Tužilaštvo BiH je prošle sedmice od Anisa Krivića, ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, također zatražilo određene informacije o Američkom univerzitetu.

Tužilaštvo BiH je, saznajemo, zaprimilo informaciju FBI ureda Ambasade SAD u kojoj ih obavještavaju o „možebitnim nezakonitostima počinjenim od Američkog univerziteta i Prcića“. Veći broj studenata, navodno, uložio je pritužbu SAD o njihovom državljaninu koji djeluje na području BiH. Tužioci još čekaju odgovore.

Traži se i informacija o broju studenata u svim obrazovnim institucijama koje su u bilo kojem smislu vezane za Američki univerzitet u BiH i Denisa Prcića. VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020
MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING