INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS RASPRAVLJAJU O ZAHTJEVIMA RUDARA
  • KORONA BILANS: U USK 38 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • DANAS NASTAVAK PREGOVORA RUDARA I VLADE FBIH OKO DVIJE SPORNE TAČKE
  • AKTUELNO: ZASJEDA OPĆINSKO VIJEĆE KLJUČ
  • VRIJEME DANAS: MALO DO UMJERENO OBLAČNO
  • BIH ĆE BACITI SKORO POLA MILIONA VAKCINA

TURKOVIĆ U RAZGOVORU S ČELNICIMA SVJETSKE BANKE: NEGATIVAN UTJECAJ BLOKADE DRŽAVNIH INSTITUCIJA

- U razgovorima su, između ostalih, učestvovali i potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević te predsjednik Vlade RS Radovan Višković, kao i guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić

TURKOVIĆ U RAZGOVORU S ČELNICIMA SVJETSKE BANKE: NEGATIVAN UTJECAJ BLOKADE DRŽAVNIH INSTITUCIJA

BIH, 24. novembra - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u svojstvu guvernera BiH pri Svjetskoj banci predvodila je danas delegaciju BiH u razgovorima, putem videolinka, s delegacijom Svjetske banke koju je predvodila Anne Bjerde, potpredsjednica te institucije, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovorima su, između ostalih, učestvovali i potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević te predsjednik Vlade RS Radovan Višković, kao i guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

Ministrica Turković je u uvodu istakla nekoliko ključnih makroekonomskih pokazatelja, koji ukazuju na činjenicu da je bh. ekonomija pokazala određeni stepen otpornosti na posljedice pandemije koronavirusa te da se ove godine očekuje rast GDP-ja od 3,5 posto, prema procjenama CBBiH.

Također, tokom razgovora, Turković je naglasila da blokada rada državnih institucija negativno utječe, ne samo na ekonomske pokazatelje, nego izaziva posljedice koje osjete građani Bosne i Hercegovine.

Tu je posebno, upozorila na najave ugrožavanja sistema indirektnog oporezivanja u BiH koji je temelj ekonomske stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Kada je u pitanju saradnja između BiH i Svjetske banke svi sagovornici su izrazili nadu da će projekti koji su u implementaciji biti uspješno realizirani. Delegacija Svjetske banke je izrazila spremnost za nastavak i proširenje saradnje, posebno u pogledu reakcije na posljedice pandemije te proces vakcinacije u Bosni i Hercegovini. Također je istaknuto da trenutna neizvjesnost može stvoriti negativne utjecaje na ekonomski razvoj i izražena je nada da će se pronaći zadovoljavajuća rješenja.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING