INFO

  • VETERANI RATA GRADE DRUŠTVO MIRA: U CAZINU ODRŽANA RADIONICA NA KOJOJ SU VETERANI RATA GOVORILI O LIČNIM ISKUSTVIMA
  • JANUAR I ZDRAVLJE ŽENE: EVROPSKA SEDMICA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERNICE PREPORUČUJE REDOVNE PREGLEDE
  • OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U USK: SUTRA POČINJE NASTAVA U DRUGOM POLUGODIŠTU
  • KAMP LIPA DANAS: SITUACIJA U ŠATORSKOM NASELJU SVE BOLJA, NJEMAČKI HUMANITARCI DOPREMILI POMOĆ ZA MIGRANTE
  • NOVI ZAKON O INSPEKCIJSKIM POSLOVIMA USK: INSPEKTORIMA NA TERENU OMOGUĆEN EFEKTIVNIJI RAD U NADZORU POŠTIVANJA ZAKONSKIH PROPISA
  • USK KORONA BILANS: TESTIRANA 52 UZORKA, 10 NOVOZARAŽENIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ SLABIJU KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG
  • BIH: MIGRANTI PREŽIVLJAVAJU U ŠUMI KOD BIHAĆA, TRI KILOMETRA OD GRANICE EU-A
  • O REZULTATIMA RADA NA GODIŠNJOJ PRESS KONFERENCIJI: FEDERALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE PRIHODOVALA 15 MILIONA MARAKA U BUDŽET

TRUMPOVE PRISTALICE SVE GLASNIJE ZOVU NA NASILJE UOČI BIDENOVE INAUGURACIJE: TRUMP ILI RAT. UPAST ĆEMO U VLADINE ZGRADE, UBITI POLICAJCE

- Znakovi upozorenja bili su vidljivi tjednima, danima i satima uoči upada Trumpovih pristalica u Kongres: desničarske grupe pozivale su na društvenim mrežama na građanski rat, ubojstva političara i napade na policiju, a ekstremisti sada sve glasnije pozivaju na nasilje uoči inauguracije Joea Bidena, objavio je u subotu CNN...

TRUMPOVE PRISTALICE SVE GLASNIJE ZOVU NA NASILJE UOČI BIDENOVE INAUGURACIJE: TRUMP ILI RAT. UPAST ĆEMO U VLADINE ZGRADE, UBITI POLICAJCE

WASHINGTON, 11. januara - "Trump ili rat. Danas. Toliko je jednostavno", "Ako ne znaš pucati: Moraš naučiti. ODMAH", "Upast ćemo u vladine zgrade, ubiti policajce, ubiti zaštitare, ubiti savezne zaposlenike i agente i zatražiti ponovno prebrojavanje", samo su neki primjeri nasilnih objava, prenosi CNN.

Pristaše predsjednika Donalda Trumpa u prošlu srijedu su upale u zgradu Kongresa i prekinule sjednicu kako bi spriječile potvrdu pobjede bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na predsjedničkim izborima. U neredima je poginulo pet osoba, uključujući jednog policajca, a stručnjaci upozoravaju da su se pozivi na nasilje samo pojačali uoči Bidenove inauguracije.

"Primjećujemo prepiske zagovornika bjelačke nadmoći, desničarskih ekstremista, svi se osjećaju ohrabreno u ovom trenutku", rekao je Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Antidifamacijske lige (ADL).

"Očekujemo pogoršanje nasilja prije nego što postane bolje", upozorio je Greenblatt. Trump je prvo pozvao pristalice da krenu na Kapitol, a nakon upada u Kongres tražio je da "ostanu smireni" i odu kući, ali je ponovio neutemeljene tvrdnje o krađi predsjedničkih izbora. Republikanski lideri, uključujući potpredsjednika Mikea Pencea i vođu većine u Senatu Mitcha McConnella, najstrožije su osudili nemire, ali čini se da to nije imalo utjecaja na radikalnu desnicu.

"Trump će položiti zakletvu za drugi mandat 20. januara!", napisao je u četvrtak komentator na stranici thedonald.win, dan nakon upada rulje na Kapitol. "Ne smijemo dopustiti komunistima da pobijede. Čak i ako moramo spaliti DC do temelja", dodaje.

John Scott-Railton, istraživač u Citizen Labu, grupi sa Sveučilišta Toronto koja nadzire cyber sigurnost rekao je da je "užasno zabrinut" zbog inauguracije.

"Iako je šira javnost bila zaprepaštena onim što se dogodilo u Kongresu, u određenim prepiskama među desničarima se ono što se dogodilo smatra uspjehom", rekao je Scott-Railton za CNN. Tajna služba saopštila je da se plan inauguracije Joea Bidena dugo pripremao.

"Inauguracija predsjednika SAD-a temeljni je element naše demokratije. Sigurnost svih koji sudjeluju na predsjedničkoj inauguraciji od najveće je važnosti", naveli su.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING