INFO

  • SARAJEVO NA RUBU ESKALACIJE: 128 NOVOZARAŽENIH U 10 BH. GRADOVA!
  • DNEVNI PRESJEK ZA BIH: 274 NOVOZARAŽENIH U SVIH 10 KANTONA!
  • POČELO PODNOŠENJE KANDIDATSKIH LISTI ZA LOKALNE IZBORE
  • BUŽIM: ZAPOČELA MANIFESTACIJA SLOBODARSKIH DANA
  • BIH: U RS-U JOŠ DVIJE ŽRTVE VIRUSA KORONA, 91 OSOBA NOVOZARAŽENA
  • BEJRUT: NAJMANJE 200.000 LJUDI BEZ KROVA NAD GLAVOM, ŠTETA VEĆA OD TRI MILIJARDE DOLARA
  • 25 GODINA OD POGIBIJE GENERALA ARMIJE RBIH IZETA NANIĆA
  • USK: KRIZNI ŠTAB MINISTARSTVA ZDRAVSTVA INSISTIRA NA STRIKTNOM POŠTOVANJU I PROVOĐENJU PREPORUKA I MJERA U BORBI PROTIV PANDEMIJE KORONAVIRUSA
  • MANDIĆ: NIJEDNA MJERA NIJE ISKLJUČENA U NAREDNOM PERIODU, PRIJETI NAM VRLO LOŠ SCENARIJ
  • NEVRIJEME POHARALO GRADOVE U BIH: VJETAR LOMIO GRANE, JAKA KIŠA BLOKIRALA CESTE

TRUMP: MACRONOVA IZJAVA O MOŽDANOJ SMRTI NATO-A "VRLO NEKOREKTNA"

- Trump je uoči samita NATO-a u Londonu u obraćanju novinarima kazao da nikome nije potreban NATO više nego Francuskoj, oštro kritikujući Macronove ranije izjave o Alijansi

TRUMP: MACRONOVA IZJAVA O MOŽDANOJ SMRTI NATO-A


LONDON, 3.decembra - Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je "vrlo nekorektna i uvredljiva" izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o moždanoj smrti NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je uoči samita NATO-a u Londonu u obraćanju novinarima kazao da nikome nije potreban NATO više nego Francuskoj, oštro kritikujući Macronove ranije izjave o Alijansi.

"I Turska je poručila Macronu da je on doživio moždanu smrt", podsjetio je Trump, dodajući kako, isto tako, ne želi da Francuska oporezuje američke kompanije.

"Ako neko oporezuje američke kompanije to je SAD, a ne Francuska", kazao je Trump.

Trumpova administracija je u ponedjeljak predložila tarife do 2,4 milijarde dolara na francuske proizvode, uključujući sir, ručne torbe i vino, kao odgovor na francuski porez američkim tehnološkim divovim, uključujući Google, Amazon i Facebook.

Dotako se i odnosa s Turskom, napominjući da je zvanična Ankara morala pokucati na druga vrata kada joj je bivša američka administracija odbila prodati rakete Patriot.

"Turska je kupila borbene avione F-35 vrijedne milijarde i milijarde. Ako SAD odbije isporuku, Turska će tragati za drugim opcijama", rekao je Trump.

Napomenuo je da je podrška Turske u operaciji u kojoj je ubijen lider ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi bila vrlo korisna.

"Imamo dobre odnose s Turskom. Ostali smo dovoljno dugo na njihovoj granici. Sada smo se povukli. Oni rade dobar posao", dodao je Trump, naglasivši da SAD ima vrlo dobre odnose s Turskom i unutar NATO-a.

Na kraju je istakao da voli "Tursku, dobru članicu NATO-a" te da se dobro slaže s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

U Londonu se ove sedmice održava samit NATO-a na kojem će čelnici zemalja članica Alijanse razgovarati o brojnim pitanjima, a posebno o tome na koji način mogu odgovoriti na sadašnje, ali i buduće sigurnosne izazove.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING