INFO

  • U 67. GODINI PREMINUO AKI RAHIMOVSKI, LEGENDARNI PJEVAČ PARNOG VALJKA
  • KORONA BILANS U USK: UZ 128 NOVOZARAŽENIH OSOBA I TRI SMRTNA ISHODA
  • REPORTERI AA NA FRONTU U DONBASU: NAPETOST SE OSJETI, ALI SUKOBA TRENUTNO NEMA
  • U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU: O 'TRGOVSKOJ GORI' GOVORI MARINKO ZELJKO, DIREKTOR 'AGENCIJE ZA RNS' BIH
  • POSKUPLJENJE ŠTAMPE: 'LANČANO' POSKUPLJENJE LOGIČNO KAO POSLJEDICA
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 2.624 NOVOZARAŽENIH, 19 OSOBA PREMINULO

TREND ODLASKA IZ BIH NIJE ZAUSTAVILA NI PANDEMIJA

- Broj onih koji su od MUP-a USK zatražili uvjerenje o nekažnjavanju radi odlaska u druge zemlje, u prošloj godini dostigao je cifru od oko 18.000.

TREND ODLASKA IZ BIH NIJE ZAUSTAVILA NI PANDEMIJA

BIHAĆ, 12. januara - Migracije stanovništva su prisutne u svim zemljama, pa tako i u našoj. Ova pojava je posebno izražena na  području USK-a, a kada su u pitanju gradovi i općine,  najviše u Bihaću.

Preciznih podataka o iseljavanju nema. Podaci o broju odlazaka osoba koje su nezaposlene, a radno sposobne i osoba koje napuštaju poslove za boljim životom u drugim zemljama, mogu se naslutiti tek u razlici brojeva odjava zabilježenih u ZZO USK i broju izdanih uvjerenja o nekažnjavanju u MUP-u USK.

Prema riječima direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja u protekloj godini broj osiguranih lica se smanjio za 4000. Razlozi tome, osim migracija, mogu biti i gubici poslova ili smrt osiguranika. Broj onih koji su od MUP-a USK zatražili uvjerenje o nekažnjavanju radi odlaska u druge zemlje, u prošloj godini dostigao je cifru od oko 18.000.

Vesna Kurtagić je godinama tražila posao. U nadi da će biti atraktivnija radna snaga na tržištu rada, bila je i prva žena koja je prošla obuku varioca. Plata za poslove koje je uspjela pronaći ipak  nije bila dovoljna da bi uzdržavala porodicu.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING