INFO

 • IPF U BIHAĆU: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE 'TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA' AUTORA PROF. DR. ISMETA KASUMAGIĆA
 • GRMUŠA: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI JEDNO LICE POGINULO, DVA LICA SA LAKŠIM TJELESNIM POVREDAMA
 • SPORTSKA SUBOTA – IZDVOJENO: PRVA POBJEDA NA KVALIFIKACIONOM PUTU U KOŠARCI
 • DIASPORA INVEST: DA LI JE BH DIJASPORA ZAINTERESIRANA ZA INVESTIRANJE U SVOJU DOMOVINU???
 • CAZIN: PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK CENTRA ZA RAZVOJ INKLUZIVNIH PRAKSI
 • BOSANSKA KRUPA: PREDSTAVLJENI USPJEŠNO REALIZIRANI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE I PARTNERA
 • USK KORONA BILANS: U PROTEKLA 24 SATA 28 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD
 • USK: ONKOLOŠKI PACIJENTI SUOČENI SA PROBLEMIMA TRAŽE NOVE OPCIJE ZA LIJEČENJE
 • USK NA KRAJU DRŽAVE: OBIM POLICIJSKIH OBAVEZA PORASTAO, ALI NE I FINANSIJSKI PRILIV PO OSNOVU POVEĆANOG ANGAŽMANA
 • U BIH 819 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULO 19 OSOBA
 • REAKCIJA OO SDA VELIKA KLADUŠA NA IZJAVU RAZIMA HALKIĆA, PREDSJEDNIKA SDP BIH USK-A

TRAŽI SE ŽIV ILI BAR POLUMRTAV: WHO CIJENI DA JE POSLJEDNJA ŠANSA DA SE OTKRIJE PORIJEKLO VIRUSA KORONA

- Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) formirala je novi tim naučnika koji će se ponovo baviti istragom o porijeklu korona virusa. Jedan od viših zvaničnika ove organizacije rekao da formiranje nove grupe za istragu može biti posljednja šansa da se otkrije porijeklo korona virusa...

TRAŽI SE ŽIV ILI BAR POLUMRTAV: WHO CIJENI DA JE POSLJEDNJA ŠANSA DA SE OTKRIJE PORIJEKLO VIRUSA KORONA

LONDON, 15. oktobra - Grupu čini 26 eksperata koji će napraviti novi globalni okvir za studije o porijeklu virusa korona koji izaziva bolest COVID-19.

Michael Ryan, direktor WHO za hitne situacije rekao je da bi to mogla biti “posljednja šansa da se shvati porijeklo virusa” na akademski način.

WHO je ranije ove godine najavila da će formirati Naučnu savjetodavnu grupu za porijeklo novih patogena (Sago).

Maria Van Kerkhove, direktorica za tehnička pitanja u vezi COVID-19, rekla je da će Sago hitno ispitati ono što je do sada poznato, ono što je još nepoznato i šta se hitno mora uraditi.

“Predviđam da će Sago preporučiti buduća istraživanja u Kini a moguće i drugdje”, rekla je ona i dodala da "nema vremena za gubljenje".

Ranije u srijedu, 13. oktobra Čen Hu, kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi rekao je udruženju dopisnika UN-a da rad Saga ne treba "politizovati".

"Ako ćemo slati timove na bilo koja druga mjesta, vjerujem da to nije Kina jer smo već dva puta primili međunarodne timove", rekao je. "Vrijeme je za slanje timova drugdje."

U avgustu Kina je odbila pozive WHO da se obnovi istraga na terenu o porijeklu COVID-19.

Pored trenutne COVID krize, rastući broj visokorizičnih patogena pojavio se posljednjih godina uključujući, između ostalog MERS ili Bliskoistočni resporatorni sindrom, ptičiju gripu, lasa, marburg i ebolu.

“Pojava nivih virusa koji potencijalno mogu izazvati epidemije i pandemije u prirodi brzo se razvija i dok je SARS-CoV-2 posljednji takav slučaj virusa, neće biti posljednji”, rekao je generalni sekretar WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Razumijevanje odakle dolaze novi patogeni ključno je kako bi se spriječilo novo izbijanje zaraza.”

Nova WHO grupa sa 26 članova uključila je stručnjake iz više od 700 naučnih disciplina. Projektni zadatak grupe navodi da se WHO-u mora dati nezavisna ocjena svih dostupnih naučnih i tehničkih nalaza iz globalnih studija o porijeklu COVID-19.

Takođe, grupa mora da savjetuje zdravstvenu agenciju UN-a o razvoju, praćenju i podršci budućeg niza studija o porijeklu virusa.

Tokom pandemija COVID-19 smrtno je stradalo više od 4,85 miliona ljudi otkad je virus prvi put otkriven u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING