INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS RASPRAVLJAJU O ZAHTJEVIMA RUDARA
  • KORONA BILANS: U USK 38 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • DANAS NASTAVAK PREGOVORA RUDARA I VLADE FBIH OKO DVIJE SPORNE TAČKE
  • AKTUELNO: ZASJEDA OPĆINSKO VIJEĆE KLJUČ
  • VRIJEME DANAS: MALO DO UMJERENO OBLAČNO
  • BIH ĆE BACITI SKORO POLA MILIONA VAKCINA

TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU

- Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH nerijetko se bilježilo istupanje žena iz koliko-toliko sigurne zone nevidljivih brižnih domaćica. ..

TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU


BIHAĆ, 21. oktobra - Vlastitim direktnim učešćem u borbi za slobodu, primjerom krajiških i bosanskih heroina pisale su historiju jedne, vrijedne života, odbrambeno-oslobodilačke borbe ovdašnjih ljudi. Dolaskom slobode, vratile su se svom nevidljivom životu, ostavljajući drugima da pričaju o njihovim herojstvima.

Jedna od njih je bila i tada 18-ogodišnja djevojka Mevlida Bašanović Konjević, koja je zajedno sa oko 30 mladih djevojaka i žena pristupila Teritorijalnoj odbrani, a po ratnom rasporedu, kao bolničarka. Netom prije izbijanja agresije na našu zemlju Mevlida se nalazila u susjednoj Republici Hrvatskoj gdje je rat već pokazao svoje lice. Dolaskom kući, donijela je odluku da će braniti svoju domovinu, čime je i počeo njen ratni put. Kako nam je, između ostalog kazala, skoro svi ukućani bili su angažirani u odbrani predvođeni ocem koji je položio život boreći se protiv agresora.

Priču o ženama koje su 'rame uz rame' sa svojim saborcima branile i oslobađale svoju domovinu donosimo u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING