INFO

  • PRIJE 125 GODINA OTVORENA JE VIJEĆNICA U SARAJEVU, BISER AUSTROUGARSKE ARHITEKTURE
  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • AKTUELNO U USK: VISOKA DELEGACIJA EU I BIH DANAS U POSJETI KAMPU „ LIPA „
  • EU ZVANIČNICI POTVRDILI DOSTAVU VAKCINA ZA ZAPADNI BALKAN: ZAJEDNO SMO U OVOME!
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

THACI: BERLINSKI SAMIT BEZ IKAKVIH KONKRETNIH REZULTATA ZA KOSOVO

- Samit lidera Zapadnog Balkana održan u Berlinu, koji su zajednički organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emmanuel Macron, prema kosovskom predsedniku Hashimu Thaciju, nije donio nikakve rezultate za put Kosova ka evropskim integracijama niti u odnosima između Kosova i Srbije

THACI: BERLINSKI SAMIT BEZ IKAKVIH KONKRETNIH REZULTATA ZA KOSOVO


PRIŠTINA, 30. aprila  - Samit lidera Zapadnog Balkana održan u ponedjeljak u Berlinu, koji su zajednički organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emmanuel Macron, prema kosovskom predsedniku Hashimu Thaciju, nije donio nikakve rezultate za put Kosova ka evropskim integracijama niti u odnosima između Kosova i Srbije.

Posle završetka radne večere kasno sinoć, Thaci je rekao da se ne može reći da je bilo konkretnih rezultata, ali da je Kosovo jasno naglasilo da je neophodna odluka o liberalizaciji viza. 

"Bio je to težak sastanak. Ne možemo reći da je bilo konkretnih rezultata. Kosovo je vrlo jasno naglasilo da nam je potrebna odluka o liberalizaciji, jer to je ono što Kosovo I njegovi građani zaslužuju. Implementirali smo sve neophodne standard i kriterijume i ako se nešto ne dogodi u bliskoj budućnosti, doći će do velikog razočaranja građana Kosova", rekao je Thaci. 

Thaci je rekao da je na sastanku potvrđena posvećenost Kosova dobrosusedskim odnosima i normalizaciji odnosa sa Srbijom te da je jednoglasan zaključak svih na sastanku da ovaj problem treba prevazići i da je jedina mogućnost dijalog. On je, međutim, istakao da je stav Kosova jasan da neće biti uslovljenog dijaloga i da treba da dođe do recipročnog priznanja između dve zemlje. Kako je istakao, na sastanku je pozvao nemačku kancelarku Merkel i fransuckog predsednika Macrona da uvere predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost Kosova, ali kako je rekao, toga nije bilo. 

Takođe, Thaci je ponovio da će uloga Sjedinjenih Američkih Država biti snažna podrška dijalogu i postizanju sporazuma. 

"Verujem u jedinstvo Evropske unije, a čuli smo i podršku zemalja regiona. Kosovo će ostati multietnička zemlja, neće biti razmene teritorija i uvek uz moje maksimalne napore da se Kosovu pripoji Preševska dolina, Preševo, Medveđa i Bujanovac, ali ponavljam za postizanje sporazuma ključna je podrška Sjedinjenih Američkih Država", kazao je Thaci. 

Kako je Srbija saopštila da neće nastaviti dijalog bez ukidanja 100-postotne tarife za uvoz srpske proizvode, Thaci je naglasio da takse ostaju legitimno pravo Kosova.

Dijalog između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa je prekinut upravo zbog taksi koje je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije i BIH, krajem novembra prošle godine. 

Naredni samit lidera zemalja Zapadnog Balkana biće održan 1. jula u Parizu. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING