INFO

  • PANDEMIJA KORONAVIRUSA: U DOMU ZDRAVLJA BIHAĆ DESET ZARAŽENIH LJEKARA
  • VEČERAS POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA, KAZALJKE VRATITE SAT UNAZAD
  • NA KORONAVIRUS U BOSNI I HERCEGOVINI POZITIVNO 1.265 OSOBA, 10 PREMINULIH
  • IPF BIHAĆ: MIGRACIJE U SAVREMENOM DOBU - UZROCI I POSLJEDICE
  • POKRENUT PRVI SERIJSKI PODCAST NA ENGLESKOM JEZIKU O GENOCIDU U BIH

SVJETSKI JEVREJSKI KONGRES: NEGATORI GENOCIDA U SREBRENICI MORAJU BITI OSUĐENI

- Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici Svjetski jevrejski kongres (WJC) je pokrenuo kampanju kojom će skrenuti pažnju na ovaj događaj te doprinijeti da se žrtve poštuju i da ih se sjeća onako kako i zaslužuju, saopćeno je iz ove organizacije...

SVJETSKI JEVREJSKI KONGRES: NEGATORI GENOCIDA U SREBRENICI MORAJU BITI OSUĐENI

GENEVA, 16. jula - Podsjetili su da vlasti RS-a i Srbije negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid. Na inicijativu WJC-a 1. jula preživjela žrtva genocida Adisada Dudić Hoque ispričala je šta se dešavalo uoči, tokom i poslije genocida. Ubijeni su njen otac, daidža i 50 rođaka. Tokom rata i u sljedeće tri godine živjela je u izbjegličkim kampovima.

Nekoliko dana kasnije, 7. jula, također na inicijativu WJC-a, obratila se i komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović koja je pozvala međunarodnu zajednicu, posebno Srbiju i RS, da priznaju da se u Srebrenici desio genocid te da shvate da je nastavak glorifikacije, kako je navedeno, ovog masakra opasan i da mora biti zaustavljen.

Obratio se potpredsjednik i generalni konzul ove organizacije Menachem Z. Rosensaft.

"Baš kao i u slučaju poricanja holokausta, poricanje genocida u Srebrenici ne smije se smatrati ni prihvatljivom intelektualnom pozicijom. Brojne države, među kojima je i Njemačka, kriminalizirale su poricanje holokausta. Oni koji negiraju genocid u Srebrenici i koji glorificiraju njegove izvršioce moraju biti javno osuđeni. Žrtve i njihove porodice ne zaslužuju ništa manje od toga", naglasio je Rosensaft.

On je podsjetio da su u svijetu zanemarena upozorenja na ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. Istakao je da "svako istinsko pomirenje mora biti ukorijenjeno u istini i razumijevanju historijskih činjenica", saopćeno je iz WJC-a.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING