INFO

  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • AKTUELNO U USK: VISOKA DELEGACIJA EU I BIH DANAS U POSJETI KAMPU „ LIPA „
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA: WHO POZIVA VLADE ŠIROM SVIJETA DA JEDNAKOST STAVE U SREDIŠTE OPORAVKA OD COVID-19

- Svjetski dan zdravlja pogodan je trenutak za pokretanje ove kampanje za pravedniji i zdraviji svijet. COVID-19 je razotkrio krhkost i pukotine u našim društvima, pritom neproporcionalno pogađajući one koji su već bili najranjiviji i najviše marginalizirani, izjavila je dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini...

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA: WHO POZIVA VLADE ŠIROM SVIJETA DA JEDNAKOST STAVE U SREDIŠTE OPORAVKA OD COVID-19

SARAJEVO, 7. aprila - Na Svjetski dan zdravlja, koji se svake godine obilježava 7. aprila, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je lidere da u središte svih mjera za oporavak stave inkluzivnost i pravičnost te svijet tako učine pravednijim i zdravijim, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svjetska zdravstvena organizacija izašla je sa setom predloženih mjera koje bi mogle omogućiti da oporavak od COVID-19 pandemije doprinese smanjenju razlika u zdravstvu, u pristupu zdravstvenim uslugama i pozitivno utiče na zdravlje i blagostanje svih.

Naveli su da je COVID-19 pogodio sve nas, ali nekima je bilo mnogo teže jednostavno zbog okolnosti posla kojim se bave i neizvjesnosti uslova u kojima žive i ostvaruju prihod.

Posljedice mjera za suzbijanje COVID-a 19 nisu svi osjetili ravnomjerno, a rizik od gubitka posla veći je za ljude sa nižim prihodima. Procjene govore da su samo u prvim mjesecima pandemije radnici u neformalnim sektorima, uključujući radnike u skladištima i korisničkim centrima, radnici u domaćinstvima, sezonski radnici i radnici na nisko plaćenim poslovima prema ugovoru u zdravstvu i njegovateljstvu u Evropi i centralnoj Aziji izgubili 70 posto svojih prihoda.

Zašto su posljedice COVID-a 19 po neke bile teže govorio je dr. Hans Kluge, regionalni direktor WHO za Evropu.

"Odgovor je sasvim jednostavan, karte im ne idu na ruku u smislu posla, stanovanja, zajednice, socijalne podrške i zdravstvene zaštite. Vrijeme je da karte budu svima pošteno podijeljene, te da se oporavimo od pandemije i da budemo usmjereni na više od pukog preživljavanja - na napredak", kazao je Kluge.

Smatra da je potrebno da zdravstveni sektor i sve institucije vlasti hitno rade na uklanjanju prepreka pravednijem i zdravijem životu za sve.

"Oko 80 posto Evropljana smatra da smanjenje nejednakosti treba da bude u vrhu programa njihove vlade. Kada vlade budu sprovele adekvatne politike, razlike u zdravlju smanjit će se za samo četiri godine", rekao je Kluge.

Instrument WHO u okviru politike pravednosti u zdravlju pokazao je da politike u sljedećim oblastima imaju najveći potencijal da riješe razlike u zdravlju i pozitivno utječu na zdravlje i blagostanje, naročito ako se sprovode istovremeno: smanjenje tereta direktnog plaćanja zdravstvenih usluga, čime će zdravstvena zaštita postati dostupna i finansijski pristupačna svima, jačanje socijalne zaštite sa ciljem smanjenja nejednakosti i garantovanje osnovnog stepena izvjesnosti prihoda, kao i ulaganja u kvalitetan i finansijski pristupačan stambeni prostor i sigurno i dinamično mjesto stanovanja. 

Također, proaktivna pomoć ljudima da bi mogli da imaju dostojanstven i zdrav život, te smanjenje nezaposlenosti, bolje obrazovanje i učenje tokom cijelog života, pošto veća jezička i numerička pismenost povećava mogućnost da ljudi uzmu svoj život u svoje ruke i veća građanska angažovanost, uz smanjenje kriminala i ostvarivanje socijalnih veza. 

"Pozdravljamo napore institucija u Bosni i Hercegovini da obezbijede liječenje i terapiju za svakog pacijenta oboljelog od COVID-a 19, bilo da ima zdravstveno osiguranje ili ne, čime je svima omogućen ravnopravan pristup zdravstvenoj zaštiti", istakao je dr. Fabio Scano, predstavnik WHO u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da je pandemija COVID-a 19 donijela nova iskustva i pokazala značaj pružanja osnovnih zdravstvenih usluga svima, čiji troškovi pacijenta neće dovesti u finansijske poteškoće.

"Svjetski dan zdravlja pogodan je trenutak za pokretanje ove kampanje za pravedniji i zdraviji svijet. COVID-19 je razotkrio krhkost i pukotine u našim društvima, pritom neproporcionalno pogađajući one koji su već bili najranjiviji i najviše marginalizirani. Morali smo zajedno raditi na suzbijanju ove pandemije, a sada moramo udvostručiti te napore kako bismo osigurali oporavak koji nikoga ne ostavlja za sobom", izjavila je dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING