INFO

  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • PREPORUKE: PONAŠAJTE SE I POSTUPAJTE ODGOVORNO, SPRIJEČITE ŠIRENJE COVID - 19, ZAŠTITITE SEBE I DRUGE...
  • KORONAVIRUS U BIH: 21 OSOBA PREMINULA, SKORO 2000 NOVOZARAŽENIH
  • BUDUĆNOST KRAJIŠKOG ZDRAVSTVA: DO MODERNOG I SAVREMENOG SISTEMA PUTEM STRATEGIJE RAZVOJA
  • NAPUSTIO NAS JE AKADEMIK MUJO DEMIROVIĆ
  • KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: BIOSIGURNOSNIM KABINETIMA ZAŠTITITI OSOBLJE U RUKOVANJU SA VISOKO ZARAZNIM MATERIJALIMA
  • ZASJEDAO SENAT UNIVERZITETA U BIHAĆU: OD OSNIVAČA ZATRAŽENO OSIGURANJE NEDOSTATNIH FINANCIJSKIH SREDSTAVA
  • USK - 49 NOVOZARAŽENIH OSOBA OD KORONAVIRUSA

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

- Ove godine obilježava se 20. godišnjica usvajanja Protokola Ujedinjenih nacija za sprečavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudima, poznatog kao Palermo protokol

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA


BIHAĆ, 30. jula -  Ujedno, prošlo je 25 godina od kako je Internacionalna organizacija za migracije počela provedbu programa za borbu protiv trgovine ljudima. Ova godišnjica ujedno predstavlja i priliku da IOM u BiH predstavi aktivnosti realizirane u okviru projekta „Kratkoročna i srednjoročna podrška u naporima u oblasti borbe protiv trgovine ljudima u BiH“.

Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima usmjeren je na ljude koji rade u različitim sektorima na identifikaciji, pružanju podrške, savjetovanju žrtava trgovine ljudima, ali i na one ljude koji rade na krivičnom gonjenju počinilaca ovakvih djela. Međutim, konkretno u USK nije bilo evidentiranih krivičnih djela trgovine ljudima.

 Tu se mogu ubrajati i krivična djela krijumčarenja ljudima, koji se direktno mogu vezati za migrantsku krizu evidentnu na ovom području.

Online edukacijama i informativnim posterima, mladi ljudi iz našeg Kantona pokušali su približiti ovaj problem masama.

Problem prosjačenja, odnosno iskorištavanja maloljetnika, može se vezati za krivično djelo trgovinu  ljudima. Međutim, ovo dodatno usložnjava činjenica da su često roditelji ili bliski srodnici oni koji na ovakav način iskorištavaju djecu, pa je složen i način procesuiranja. U suštini, ovaj problem pogađa najranjivije kategorije i iz tih razloga država se mora, ali i pokušava dodatno uključiti kroz različite projekte, u saradnji sa Agencijom SAD-a, za međunarodni razvoj i Uredom za borbu protiv međunarodne trgovine drogom.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING