INFO

  • FUTSAL - BIH ŽELI DRUGIM TRIJUMFOM PROTIV SRBIJE OKONČATI KVALIFIKACIJE ZA EURO
  • VRIJEME SUTRA: NAKON SUNČANOG JUTRA, RAZVOJ NAOBLAKE U POSLIJEPODNEVNIM SATIMA
  • RAČUN KANTONALNE BOLNICE U BIHAĆU PRIVREMENO ODBLOKIRAN
  • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S DR. MUAMEROM KHUDEIROM, EPIDEMIOLOGOM U DOMU ZDRAVLJA CAZIN
  • ĆAMIL DURAKOVIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE U SREBRENICI, NA VLASTI KOALICIJA SDA I SNSD-A
  • USK : OD COVID-A 19 PREMINULO DEVET OSOBA
  • ZAVRŠENA VAKCINACIJA UPOSLENIKA KANTONALNE BOLNICE U BIHAĆU

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV MINA: BOSNA I HERCEGOVINA JE I DANAS JEDNA OD MINSKI NAJUGROŽENIJIH U SVIJETU

- Centar za uklanjanje mina u BiH je povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina izvijestio da je u Bosni i Hercegovini do danas pronađeno 136.148 minsko-eksplozivnih sredstava. Prema analizama, BiH je i dalje jedna od minski najugroženijih u svijetu, sa više od 800.000 ugroženih građana, dok je ekonomski gubitak zbog nekorištenja minsko sumnjivih područja procijenjen na više desetina miliona eura godišnje (65 posto šumska područja, 25 posto poljoprivredno zemljište trenutno pod minama)...

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV MINA: BOSNA I HERCEGOVINA JE I DANAS JEDNA OD MINSKI NAJUGROŽENIJIH U SVIJETU

SARAJEVO/BIHAĆ, 4. aprila - Postojeća pandemija utiče i na smanjeno odvijanje terenskih aktivnosti, što se odražava i na ukupnu realizaciju godišnjih i strateških planova. Tokom prethodne godine urađeno je oko 50 posto od planiranih zadataka deminiranja, ali su istovremeno, zbog povećanog odlaska ljudi u prirodu i kretanja u blizini sumnjivih područja, pojačane aktivnosti hitnog obilježavanja, gdje je postavljeno i obnovljeno oko 9.000 znakova koji upozoravaju na minsku opasnost.

Upravo zahvaljujući aktivnostima obilježavanja, kao i programu minske edukacije, broj nesreća je drastično smanjen u odnosu na prethodne godine, dok u zadnje dvije godine nije uopšte bilo civilnih žrtava. 

Od posljedica minskih nesreća stradalo je 1.766 osoba, od čega 617 smrtno. Od ovog broja 115 je deminera (53 smrtno).

Reducirano je oko 3.240 kvadratnih metara sumnjivog područja, gdje je pronađeno 136.148 minsko eksplozivnih sredstava.

Opasnost je potvrđena u 118, od ukupno 145 postojećih opština u BiH. Pretpostavlja se da se unutar 1.421 ugrožene zajednice, nalazi još više od 180.000 minsko eksplozivnih sredstava.

Od prošle godine, u BiH je dostupna mobilna aplikacija sa minsko sumnjivim površinama. Na ovaj način, uveliko je pojednostavljen način dobivanja informacija o sigurnosti područja u koje se želi ići, odnosno o eventualnom postojanju minske opasnosti u blizini željene lokacije.

Naglašava se da je svrha aplikacije isključivo da upozori građane i turiste, na postojanje opasnih područja i zabranu prilaska takvim područjima.

Krajem prošle godine, BiH je dobila produženje roka za uklanjanje svih preostalih minsko eksplozivnih sredstava prema Otavskoj konvenciji, potpisanoj  1997. godine, sa više od 160 ostalih zemalja pogođenih istim problemom.

Novim odobrenjem je jasno precizirano da sva preostala minska polja u zemlji budu očišćena do 2027.godine, u skladu sa postojećom Strategijom protiv minskog djelovanja u BiH, saopćeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING