INFO

 • ASTRAZENEKA NIJE PRVI IZBOR GRAĐANA USK - SAMO U JEDNOJ SEDMICI VRAĆENO VIŠE HILJADA DOZA
 • DRAMATIČAN TREND U BIH: MANJE ROĐENIH I ZNATNO VIŠE UMRLIH NEGO PROŠLE GODINE
 • KORONA BILANS U BIH: 324 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULO 39 OSOBA
 • SREBRENICA: OBILJEŽENA 18. GODIŠNJICA OTVARANJA MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI
 • TURISTIČKA SEZONA U USK USPJEŠNIJA OD PREDHODNE
 • KORONAVIRUS: PO JEDNO ODJELJENJE IZ TRI BIHAĆKE ŠKOLE U IZOLACIJI
 • USK KORONA BILANS: 32 NOVOZARAŽENE OSOBE I 2 SMRTNA ISHODA
 • USK DANAS AKTUELNO: IZDVOJILI SMO...
 • PROTESTI UPOSLENIKA DRŽAVNIH INSTITUCIJA BIH: NEMOGUĆE JE ŽIVJETI OD 475 KM
 • 'TED LASSO', 'THE CROWN' I 'QUEEN'S GAMBIT' OSVOJILI GLAVNE EMMY NAGRADE
 • MIGRANTI U NJEMAČKOJ TRAŽE PRAVO GLASA NA OPŠTIM IZBORIMA

SVJEDOK GENOCIDA NE ĆUTI: U POČINJENOM GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA NEDŽAD AVDIĆ JE PREŽIVIO STRIJELJANJE

- Iako je cijeli svijet upoznat sa strahotama, koje su doživjeli Bošnjaci Srebrenice, i danas je u manjem bh. entitetu, kao i u susjednoj nam Srbiji, prisutno negiranje genocida. Negatori, uz to, pišu svoje knjige o događajima iz 1992/ 1995. godine, te ih bez imalo poštovanja prema žrtvama, plasiraju javnosti. Ne mogavši više šutjeti, Nedžad Avdić, koji je kao sedamnaestogodišnjak preživio strijeljanje, prije dvije godine, susreo se oči u oči sa Dušanom Pavlovićem, autorom knjige „Bitka za Srebrenicu - Rat za civilizaciju“, te u prepunoj sali srebreničkog Doma kulture, iznio nepobitne činjenice. Smatra da Srebrenicu i srebreničke žrtve treba institucionalno zaštititi, a štivo o Srebrenici uvesti u obrazovni sistem naše zemlje...

SVJEDOK GENOCIDA NE ĆUTI: U POČINJENOM GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA NEDŽAD AVDIĆ JE PREŽIVIO STRIJELJANJE


BIHAĆ/SREBRENICA, 11. jula - Srebreničanin, Nedžad Avdić bio je tek tinejdžer, kada su ga zajedno sa ostalim, odraslim muškarcima, strpali u kamion i nakon nekoliko dana u zatvorenom, zagušljivom prostoru, poveli na strijeljanje.

Imati svega 17 godina, biti prisiljen na skidanje odjeće i obuće, te krenuti putem smrti svezanih ruku, pod pratnjom, do zuba naoružanih krvoloka, scena je koju malo ko može zamisliti. On ju je doživio, kao i samo strijeljanje, kada je sa četiri metka, pogođen u stomak, ruke i nogu. A preživio je zahvaljujući Bogu i još jednom sapatniku, kojeg su tijela drugih žrtava spasila od metaka.

Umanjujući značaj ovog i svih drugih dešavanja u Srebrenici, u podnaslovu spomenuti Pavlović, u svojoj knjizi govori o humanosti srpske vojske, kao i to da je "Memorijalni centar u Potočarima potpuno vojničko groblje“. Reakciju na ovo, ispoljio je jedini Bošnjak među prisutnima, i to svjedok genocida, Nedžad Avdić.

O borbi za istinu koja je i danas teška baš kao i u vrijeme odvijanja brutalnog i planski osmišljenog genocida nad Srebreničanima, više donosimo u večerašnjem TV Dnevniku u priči svjedoka Nedžada Avdića.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING