INFO

 • WEB PORTALI I DRUŠTVENE MREŽE: DOK JEDNI ISTRAŽUJU I OBJEKTIVNO PIŠU, DRUGI KOPIRAJU I KLEVEĆU
 • PRIPREME ZA CIJEPLJENJE PROTIV COVID-19 U USK: PREDNOST ĆE IMATI ZDRAVSTVENI RADNICI
 • VREMENSKA: U VEĆEM DIJELU BIH SUTRA ĆE PREOVLADAVATI UMJERENA OBLAČNOST
 • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
 • JOE BIDEN POSTAO 46. PREDSJEDNIK SAD-A
 • ROBNI DEFICIT U PROŠLOJ GODINI 6,3 MILIJARDE KM
 • KOORDINACIJA BORAČKIH UDRUŽENJA OPĆINE BUŽIM REAGOVALA NA IZJAVE POLITIČARA IZ RS-A
 • OSNIVA SE VIJEĆA ZA ZNANOST BIH, SUTRA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA
 • URSULA VON DER LEYEN: EU MORA POMOĆI SVOJIM SUSJEDIMA DA POČNU S VAKCINACIJOM
 • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
 • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
 • KAMP LIPA- MJESEC DANA NAKON IZBIJANJA POŽARA SITUACIJA POTPUNO DRUGAČIJA
 • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

SVIJET U DANU BIJELIH TRAKA: SJEĆANJE NA STRAHOVITA STRADANJA STANOVNIŠTVA PRIJEDORA

- Zbog pandemije koronavirusa 31. maj 2020. godine biće obilježen digitalno...

SVIJET U DANU BIJELIH TRAKA: SJEĆANJE NA STRAHOVITA STRADANJA STANOVNIŠTVA PRIJEDORA

STOCKHOLM, 30. maja - Prijedor nikada neće zaboraviti stradanja civilnog stanovništva u agresiji na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine: posebno 31. maj 1992. godine, kada su svi stanovnici općine Prijedor, koji nisu Srbi, morali staviti bijele čaršafe na prozore svojih kuća i stanova, te na ruci nositi bijelu traku. Već 28 godina taj se događaj obilježava u cijelom svijetu kao ”Dan bijelih traka”!.

To je Dan sjećanja na stradale civile u Prijedoru od 1992 do 1995. godine: 3.176 ubijenih civila, od kojih 256 žena i 102 djece; više od 31.000 nesrpskog stanovništva zlostavljano je u koncentracionim logorima Keraterm, Omarska i Tropolje; u etničkom ćišćenju protjerano više od 53.000 nesrpskog stanovništva prijedorske općine.

Zbog pandemije koronavirusa 31. maj 2020. godine biće obilježen digitalno, što neće umanjiti njegov značaj i sadržaje koji su pripremljeni. ”Dan bijelih traka” ove godine se neće obilježiti klasično i sa akademijom, ali će biti prigodan program koji će se emitovati 31. maja 2020. godine u 18 sati.

Ovogodišnje digitalno obilježavanje ”Dana bijelih traka” u Stockholmu provodi volonterska radna grupa, u čijem su glavnom odboru: Darko Kršek, Denis Ćumurija, Haris Grabovac, Muhamed Cerić, Sanja Nezirević i Senad Hujić. Radna grupa sve aktivnosti provodi u suglasnost i pomoć sa svim organizacijama sa bosanskohercegovačkim predznakom u Švedskoj.

Glavni sadržaj biće prikazan u nedjelju 31. maja 2020. godine u 18:00 sati, biće to virtuelno obilježavanje ”Dana bijelih traka”: u razgovoru učestvuju: Senad Pećanin, Milica Pralica i Nerzuk Ćurak, koji će govoriti o značaju obilježavanja ”Dana bijelih traka” - voditelj Haris Grabovac.

Prema riječima predstavnika organizatora, snimljena su dva filma: kratki reklamni i duži, film o obilježavanju ”Dana bijelih traka”. Ovaj kratki se već sada može pogledati na Facebook stranici.

Na istoj stranici će biti postavljen i film u trajanju od 45 minuta o obilježavanju ”Dana bijelih traka”, koji će se moći vidjeti 31. maja 2020. godine, koji je jako sadržajan i poučan i na kojeg se usmjerava pažnja bh. građana, ističe jedan od organizatora, Senad Hujić.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING