INFO

  • VREMENSKA: U NAŠOJ ZEMLJI OČEKUJE SE OBLAČNO VRIJEME, NAJAVLJEN I SNIJEG
  • UNIVERZITET U BIHAĆU: BIOTEHNIČKI I PEDAGOŠKI FAKULTET UPRILIČILI SVEČANE PROMOCIJE DIPLOMANATA I MAGISTRANATA
  • NAKNADE ZA RODILJE I DJEČIJI DOPLATAK: PREDSTAVLJEN NACRT ZAKONA O PODRŠCI RANJIVIM KATEGORIJAMA DRUŠTVA
  • VAKCINA JOŠ UVIJEK NA ČEKANJU: BROJ PREMINULIH OD KORONE PRIBLIŽAVA SE MILIONU
  • FLUIDNO JAVNO MNIJENJE: TRAMP SKORO DOSTIGAO PREDNOST BAJDENA U KLJUČNIM DRŽAVAMA, U NEKIMA SE VODI MRTVA UTRKA
  • RATNI DOSIJE PREMIJERA VIŠKOVIĆA: U HAGU IMA JOŠ DOKUMENATA O VIŠKOVIĆU
  • U CRNOJ GORI OD PONEDJELJKA RESTRIKTIVNE MJERE: NIKŠIĆ IDE U BLOKADU, ZATVARAJU SE KAFIĆI, UVODI POLICIJSKI SAT...
  • STUPILA NA SNAGU STROŽIJA OGRANIČENJA U DRUGOM LOCKDOWNU U IZRAELU: GRAĐANI SMIJU NAJDALJE KILOMETAR OD SVOJIH KUĆA
  • IMPERATIV U NOVOJ NORMALNOSTI: MJERAMA I PROVOĐENJEM PROCEDURA PREVENTIVNO ZAŠTITITI DJECU U ŠKOLSKIM KLUPAMA
  • BOSANSKI PETROVAC: FEDERALNO MINISTARSTVO PODRŽALO SREDSTVIMA PROJEKT SANACIJE SPOMEN MUZEJA - JOVAN BJELIĆ

SVIJET IMA NOVI CRNI REKORD PO BROJU ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: DRŽAVE IDU U LOCKDOWN!

- Izrael je tako postao prva zemlja u svijetu koja je ponovno uvela strogo "zaključavanje"...

SVIJET IMA NOVI CRNI REKORD PO BROJU ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: DRŽAVE IDU U LOCKDOWN!

NEW YORK, 14. septembra - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je o rekordnom porastu broja novozaraženih osoba koronavirusom u svijetu u jednom danu, s ukupnim rastom od 307.930 za 24 sata.

Najveći porast zabilježen je u Indiji, Sjedinjenih Američkim Državama i Brazilu, prenosi Guardian. Broj umrlih porastao je za 5.537 na ukupno 917.417.

Indija je prijavila 94.372 nova slučaja, slijede SAD sa 45.523 nove infekcije i Brazil sa 43.718. I SAD i Indija prijavile su više od 1.000 novih smrtnih slučajeva, a Brazil 874 izgubljenih života u protekla 24 sata.

Prethodni crni rekord u jednom danu iznosio je 306.857 novozaraženih (6. septembra). WHO je 17. aprila prijavljeno rekordnih 12.430 smrtnih slučajeva.

Indija predvodi u svijetu po broju novih dnevnih slučajeva i postigla je globalni rekord prošle sedmice sa 97.570 slučajeva prijavljenih u jednom danu, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

U nekim dijelovima Indije medicinski kisik postaje teško pronaći jer ukupni broj zaraženih u toj zemlji prelazi 4,7 miliona slučajeva, a samo su SAD zabilježile više slučajeva - 6,5 ​​miliona.

Treba istaći da broj novih slučajeva u SAD-u pada, a WHO govori o padu za oko 44% s obzirom da je 16. jula registrovano 77.000 novih slučajeva u jednom danu. Slučajevi u Brazilu također su u padu.

Uprkos velikom broju novozaraženih, američki predsjednik Donald Trump održao je u nedjelju predizborni skup u Nevadi u zatvorenom prostoru, uprkos upozorenjima zdravstvenih radnika da se ne održavaju veliki skupovi u unutrašnjostima objekata. Mediji izvještavaju da su okupljeni sjedili blizu jedni drugih, a mnogi nisu nosili ni maske.

U međuvremenu, Izrael ulazi u trosedmičnu blokadu širom zemlje koja započinje u petak nakon izbijanja novih slučajeva u drugom valu, rekao je u nedjelju premijer Benjamin Netanyahu. Izrael je tako postao prva zemlja u svijetu koja je ponovno uvela strogo "zaključavanje".

Jedna od svijetlih vijesti na globalnom nivou bila je Victoria, australijska žarišna država, koja je u ponedjeljak prijavila 35 novih slučajeva, što je najniži dnevni porast infekcija od kraja juna.

U Melbourneu je skraćen noćni policijski čas za sat vremena, a vrijeme koje ljudi mogu provesti vani povećano je na dva sata.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020
MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING