INFO

  • KULTURA SJEĆANJA: NA DANAŠNJI DAN ROĐEN ALIJA IZETBEGOVIĆ, PRVI PREDSJEDNIK MEĐUNARODNO PRIZNATE BIH
  • LYON I MANCHESTER CITY ČETVRTFINALISTI LIGE PRVAKA
  • INTERPOL ĆE U BEJRUT POSLATI MEĐUNARODNI TIM STRUČNJAKA
  • UZALUD NAM TRUD ŽVIŽDAČI: UIO BIH POKRENULA DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV ZVIŽDAČA KOJI JE PRIJAVIO NEPRAVILNOSTI
  • SPECIJALNO KORONA VASPITANJE: SPECIJALCI NA ULICAMA SARAJEVA PRATE INSPEKTORE KOJI KONTROLIŠU POŠTIVANJE MJERA
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • IZDATA NOVA NAREDBA KRIZNOG ŠTABA ZA FBIH: SVE MJERE PRODUŽENE ZA 14 DANA!
  • AVANTURA FILM FESTIVAL - KONFERENCIJA ZA NOVINARE

ŠVEDSKI AMBASADOR U BIH POSJETIO BIHAĆ

- Pored aktuelnih tema nezaobilazno pitanje u razgovoru bila je i migrantska kriza koja je pogodila grad Bihać

ŠVEDSKI AMBASADOR U BIH POSJETIO BIHAĆ


BIHAĆ, 1. novembra - Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je NJ.E. Andersa Hagelberga, ambasadora Kraljevine Švedske u BiH. Pored aktuelnih tema nezaobilazno pitanje u razgovoru bila je i migrantska kriza koja je pogodila grad Bihać.

Prema riječima gradonačelnika Fazlića, samo zajedničkom koordinacijom svih državnih institucija, te podrškom EU i  ostalih međunarodnih organizacija, pitanje migrantske krize koja je najviše pogodila grad Bihać i općinu Velika Kladuša, može se stabilizirati i staviti pod kontrolu.

„Već mjesecima smo bez konkretne i vidljive podrške institucija naše zemlje koje su zadužene za pitanje migranata i bojim se da će u ovom tranzicijskom periodu nakon izbora i formiranja novih vlasti, ta pomoć biti još manja i očekujem da upravo zemlje EU, među kojima je i Kraljevina Švedska pomognu građanima Bihaća da se sami ne nose sa ovom krizom. Zahvalio sam ambasadoru Hagelbergu na podršci i spremnosti da se uključe shodno mogućnostima u rješavanje ovog problema”, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Ambasador Hegelberg zahvalio je gradonačelniku na naporima koje predstavnici Grada ulažu kako bi pronašli rješenje za migrante i izbjeglice kojima je neophodna zaštita. Hagelberg je potom obišao nekoliko kampova i smještajnih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši.

„Humanitarne potrebe su očite i potrebno je uložiti zajedničke napore. U toku našeg današnjeg razgovora naglasak je stavljen na odgovornost državnih institucija i potrebu da se unaprijedi koordinacija u iznalaženju rješenja za trenutnu situaciju. Izlaganje gradonačelnika Fazlića poslužit će nam kao dobra osnova za naše dalje razgovore sa predstavnicima vlasti u BiH i sa medjunarodnom zajednicom. Vrlo sam sretan što EU pruža podršku državnim institucijama u izvršavanju njihovih obaveza“, kazao je ambassador Hagelberg.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING