INFO

 • BIH: RAMIĆ I JANJETOVIĆ POTPISALI UGOVOR O PODRŠCI STANOVNIŠTVU U KOSTAJNICI
 • HRVATSKA: PREDSJEDNIK MILANOVIĆ NAPUSTIO CEREMONIJU ZBOG USTAŠKIH OBILJEŽJA
 • SUD BIH: DANAS PRESUDA SAKIBU MAHMULJINU ZBOG OPTUŽBE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U VOZUĆI I ZAVIDOVIĆIMA
 • BOSANSKA KRUPA I DALJE BEZ PREDSJEDAVAJUĆEG OPĆINSKOG VIJEĆA
 • DODIK, KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ PRIMILI AMBASADORE ZEMALJA ČLANICA EU: RJEŠAVATI HUMANITARNI ASPEKT MIGRANTSKE KRIZE
 • ČEMU NIJE VAKAT, NIJE NI VRIJEME: PONOVO ODGOĐENA PREMIJERA FILMA O AGENTU JAMESU BONDU
 • SUD BIH - MAHMULJIN PROGLAŠEN KRIVIM ZA RATNE ZLOČINE I OSUĐEN NA DESET GODINA
 • NA PRAGU DRUGOG POLUGODIŠTA SVAKA ŠKOLA SVOJU MUKU IMA
 • U BIH DANAS 198 NOZARAŽENIH OSOBA
 • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S NERMINOM ĆEMALOVIĆ, MINISTRICOM ZDRAVSTVA USK
 • FEDERALNO MINISTARSTVO ZDRAVSTVA ZATRAŽILO INFORMACIJE O RUSKIM I KINESKIM VAKCINAMA
 • NARANDŽASTO UPOZORENJE NA SNAZI ZA PODRUČJE CIJELE BIH: BUDITE NA OPREZU OD VEČERAS!
 • KORONA BILANS USK: U POSLJEDNJA 24 SATA 14 NOVOZARAŽENIH OSOBA
 • SUTRA PRETEŽNO OBLAČNO, S VJETROM UMJERENE JAČINE

SVE U ROK SLUŽBE: BEZ UTVRĐENOG IDENTITETA MIGRANTI SE NE MOGU PROTJERATI, OVE GODINE IH JE IZ BIH DEPORTOVANO 530

- Iz Službe za poslove sa strancima su kazali da provode pojačane aktivnosti na deportovanju migranata u njihove matične zemlje ili u one iz kojih su došli u BiH u skladu sa sporazumom o readmisiji. Shodno tome, iz naše zemlje je u ovoj godini protjerano 530 migranata...

 SVE U ROK SLUŽBE: BEZ UTVRĐENOG IDENTITETA MIGRANTI SE NE MOGU PROTJERATI, OVE GODINE IH JE IZ BIH DEPORTOVANO 530

SARAJEVO, 21. novembra - Dalje su naveli da je u imigracioni centar na području BiH smješteno 430 migranata koji su ostvarili ukupno 16.428 korisničkih dana. Osim toga, iz Službe za poslove sa strancima su dodali da provode potrebne mjere i aktivnosti nad migrantima koji su počinili krivična djela.

To podrazumijeva donošenje rješenja o protjerivanju i stavljanjem pod nadzor u imigracioni centar ili jedan od prihvatnih centara


"Kao uslov za izvršenje rješenja o protjerivanju i deportaciju migranta u matičnu zemlju je utvrđivanje njegovog stvarnog identiteta. U 99 posto slučajeva migranti nemaju isprave na osnovu kojih bi se utvrdio njihov identitet te prilikom registracije daju lažne podatke (ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo) što dodatno otežava cjelokupan postupak. Dodatni problem je nesaradnja zemalja porijekla u postupku utvrđivanja identiteta. Dakle bez utvrđenog identiteta, migranti, stranci se ne mogu udaljiti iz BiH", pojasnili su iz Službe za poslove sa strancima (SPS) za Klix.ba.

U proteklom periodu, Služba za poslove sa strancima je uputila preko 1.100 zahtjeva za utvrđivanje identiteta stranaca ambasadama zemalja porijekla, te još 3.000 urgencija zbog neodgovorenih zahtjeva za provjerom identiteta. Kako su naveli, navedeni podaci jasno upućuju da je postupak utvrđivanja identiteta izuzetno složen i dugotrajan.

"Od početka 2020. godine registrovali smo 15.239 migranta i izdali 1.071 rješenje o protjerivanju. Imigracioni centar ima 100 mjesta te je u proteklom periodu ozbiljno devastiran zbog čega su mu kapaciteti dodatno smanjeni. Shodno tome, evidentno je da se u njega ne mogu smjestiti sve osobe kojima je izdato rješenje o protjerivanju. U imigracioni centar se smještaju oni koji mogu predstavljati prijetnju po sigurnost BiH, počinioci tezih krivičnih djela te osobe za koje su se stekli uslovi za udaljenje iz naše države", dodali su iz SPS-a.

Iz SPS-a su se osvrnuli i na migranta Hachama Aglarasa iz Maroka, za kojeg se utvrdilo da nije osumnjičen za ubistvo u Otesu, ali je uslovno osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog posjedovanja i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Kako su naveli, SPS je prošle godine registrovala i biometrijski obradila navedenog migranta, privela ga i izrekla mu mjeru protjerivanja.


"Kako imenovani nema utvrđen identitet, nije se mogla izvršiti mjera protjerivanja te je stavljen pod blažu mjeru nadzora u PPC Ušivak, otvorenog tipa. BiH nema zaključen sporazum o readmisiji sa državom Maroko, najbliža ambasada Maroka se nalazi u Zagrebu, koja priznaje daktiloskopske uzorke samo na obrascima države Maroko, što proces identifikacije čini dodatno otežanim i složenim. Napominjemo i to da Služba daje značajan doprinos u rasvjetljavanju krivičnih djela za koje se osnovan +o sumnja da su počinioci migranti", poručili su iz SPS-a.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING