INFO

  • POTVRĐENO: PRIJE DVA DANA U SUKOBU GRUPE MIGRANATA TEŠKO POVRIJEĐENO JEDNO LICE
  • PRAVA GRAĐANA I PRAVA MIGRANATA: DRŽAVNI MINISTAR SIGURNOSTI SELMO CIKOTIĆ POSJETIO VELIKU KLADUŠU
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO UZ UMJERENU OBLAČNOST
  • OBRTNICI U VREMENU PANDEMIJE: SVAKODNEVNA BORBA ZA SVAKOG RADNIKA I MARKU
  • MANJE DJECE PO JEDNOM ODJELJENJU, JEDNO DIJETE U KLUPI: KAKO BI MOGAO IZGLEDATI POVRATAK DJECE U ŠKOLE
  • PROMOVISANA EVROPSKA OMLADINSKA KARTICA U BIH: BROJNE POGODNOSTI ZA MLADE
  • CAZIN: IZGRADNJA SPORTSKOG KOMPLEKSA NADASVE ZNAČAJAN INVESTICIJSKI PROJEKT
  • BOSNA I HERCEGOVINA ZABILJEŽILA JOŠ 253 ZARAŽENE OSOBE, VELIKI BROJ OPORAVLJENIH
  • VELIKA KLADUŠA: O REFLEKSIJAMA NA ŽIVOT GRAĐANA RAZGOVARALI SMO SA FIKRETOM BAŠIĆEM
  • USK: NACRT ZAKONA O DOPUNSKIM PRAVIMA BORACA I RACIONALNO TROŠENJE BUDŽETSKIH SREDSTAVA

SVA IMENOVANJA, IZUZEV DIREKTORA UIO LIDERI STRANAKA NAČELNO DOGOVORILI, KONAČNA ODLUKA U UTORAK

- Politički lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a Dragan Čović te SNSD-a Milorad Dodik načelno su dogovorili dugo najavljivana imenovanja svojih kadrova na čelne pozicije državnih institucija, saznaje Klix.ba

SVA IMENOVANJA, IZUZEV DIREKTORA UIO LIDERI STRANAKA NAČELNO DOGOVORILI, KONAČNA ODLUKA U UTORAK

BIH, 6. jula - To je ujedno tema oko koje su se najbrže i dogovorili u jeku brojnih uslovljavanja, blokada i opatrukcija. No, čini se da je vitalni stranački interes prevagnuo pa će se državne institucije popuniti odgovarajućim kadrovima.

U velikom broju tih institucija direktori su davno trebali biti zamijenjeni, određenima je istekao mandat, neki rade i mimo mandata, a sve zbog nepostojanja političkog dogovora. Jer kada nema političkog dogovora, i zakon može čekati. To bi u najkraćem bio modus operandi stranaka koje se pokušavaju dogovoriti.

SDA tako očekuje, a sve su prilike da je uspjela izvojevati da joj propadne pozicija imenovanja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA, gdje će prvi izbor po svemu sudeći ponovo biti aktuelni direktor kojem osporavaju diplomu Osman Mehmedagić.

SNSD s druge strane očekuje imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA. Ipak, spor je na relaciji SDA - HDZ, s obzirom da je po određenoj računici pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje UIO propala Bošnjacima. Međutim tu poziciju i dalje za sebe želi HDZ. Za sada je, kako stvari stoje pronađeno kompromisno rješenje da se to imenovanje ostavi po strani.
Kada je riječ o imenovanju ministra sigurnosti Selme Cikotića nezvanično je i to dogovoreno, uprkos ranijem protivljenju HDZ-a i SNSD-a.

Ovaj načelni dogovor na stolu je od prije nekoliko dana. Danas je trebao biti utanačen, ali je sve prolongirano na sutra, kada će se održati i sjednica državnog parlamenta. Da li će nedavna izjava Dragana Čovića u Mostaru o tome da neće podržati nijedno imenovanje Bošnjaka zbog ranijih imenovanja u CIK i Centralnu banku, što ta stranka prigovara SDA-u, poremetiti već dogovorene detalje ostaje da se vidi sutra,’kada će mnogo toga biti jasnije.

 

Jedno je sigurno, sve tri stranke predugo tapkaju u mjestu bez ikakvih vidljivih rezultata u političkom smislu. Jedino čemu se SDA i HDZ nadaju je dogovor za Mostar, međutim bez konkretnijeg djelovanja državne vlasti, jasnijeg i jačeg ekonomskog odgovora na ekonomske posljedice koronavirusa, reformi, NATO i EU puta, do lokalnih izbora niko do spomenutih se nema čime pohvaliti.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING