INFO

  • USK - SASTANAK PROSVJETARA I MINISTRA OBRAZOVANJA
  • DAN BABICA - AKUŠERKI
  • SVOJ RED ZA VAKCINACIJU JOŠ UVIJEK ČEKAJU POLICAJCI, PROSVJETNI I MEDIJSKI RADNICI
  • FEDERACIJA BIH IDE U NOVO ZADUŽIVANJE U VRIJEDNOSTI 50 MILIONA KM
  • KORONAVIRUS U BIH: 418 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 23 OSOBE
  • NA KCUS-U OD UKUPNO 17, OSTALA SVEGA ČETIRI ANESTEZIOLOGA: KO JE TRAŽIO DA DEMANTUJU NAVODE IZ PISMA
  • U FBIH DANAS POČINJE ISPLATA APRILSKIH PENZIJA
  • POZITIVNE VIJESTI: SMANJUJE SE BROJ ZARAŽENIH U USK

SUSRET TEGELTIJA - DI MAIO: DODATNO RADITI NA JAČANJU VEZA BIH I ITALIJE

- Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao da je tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Republike Italije Luigijem Di Maiom razgovarano i o problemu vakcinacije te o pitanju migracija...

SUSRET TEGELTIJA - DI MAIO: DODATNO RADITI NA JAČANJU VEZA BIH I ITALIJE


SARAJEVO, 30. marta - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Republike Italije Luigijem Di Maiom u Sarajevu istakao je da BiH i Italija imaju dobre ekonomske odnose, ali da je potrebno dodatno raditi na jačanju veza dviju zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

"Italija spada u prve tri zemlje po obimu spoljnotrogvinske razmjene, što znači da su dobro razvijeni ekonomski odnosi ove dvije države. Nivo bilateralne saradnje je na najvišem nivou. Ipak, i dalje je ispod onoga koliko su naši odnosi razvijeni pod drugim pitanjima", kazao je Tegeltija.

Naglasio je da je tokom sastanka razgovarano i o problemu vakcinacije te o pitanju migracija s kojim se susreću obje zemlje.

"Mnogi migranti koji su prolazili kroz BiH upravo imaju odredište u Italiji", rekao je Tegeltija, te se dotakao pitanja vakcinacije i isporuke vakcina:

"Pokazalo se i u ovim razgovorima da farmaceutske kompanije nisu ispoštovale svoje ugovore i definisane obaveze vezano i za sa sistem nabavke vakcina putem EU mehanizma na koji smo i mi naslonjeni, odnosno planirane nabavke oko 900.000 doza vakcina. I drugi sistem također kroz koji nisu ispoštvoane nabavke vakcine jeste problem COVAX-a, uz očekivanje da će u drugom kvartalu isporuke tih vakcina biti u značajno većem obimu", kazao je Tegeltija.

Naglasio je da se problem pandemije ne može riješiti vakcinacijom u samo nekoliko zemalja u svijetu ili u jednom regionu.

"Pandemija je globalni problem. Mislim da ćemo, prije svega, sada više raditi na kulturnoj saradnji i daljem razvijanju ekonomskih odnosa između naše dvije zemlje“, naglasio je Tegeltija.

Ministar vanjskih poslova Republike Italije Luigi Di Maio danas boravi u službenoj posjeti BiH.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING