INFO

  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • USK: VELIKA POTRAŽNJA ZA STANOVIMA, CIJENA KVADRATA U BIHAĆU I DO 2200 MARAKA
  • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
  • U TV DNEVNIKU U 19,00 SATI: S GOŠĆOM ŠEJLOM ŠARIĆ O BORBI PROTIV KORUPCIJE
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • PROJEKT RAZVOJA POLJOPRIVREDE: DVA MILIONA MARAKA ZA NOVE TEHNOLOGIJE I SISTEM NAVODNJAVANJA
  • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • SANSKI MOST: OBILJEŽENA GODIŠNJICA BRUTALNE LIKVIDACIJE 67 NEDUŽNIH CIVILA
  • USK: ZBOG TURISTIČKE POTRAŽNJE UTROSTRUČENA IZGRADNJA KUĆA S BAZENOM

SUNOVRAT U SOCIJALNI BEZDAN: RASTE BROJ SOCIJALNO UGROŽENIH, SVE TEŽA ISKUSTVA CENTARA ZA SOCIJALNI RAD

- Iz budžetske kase grada Bihaća u prošloj godini izdvojeno je 50 hiljada za jednokratnu pomoć koju su dobile 342 osobe i stalnu socijalnu pomoć koju svakog mjeseca dobija 33 osobe u Bihaću. U Velikoj Kladuši bilo je skoro 300 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć i svima je udovoljeno. Za te namjene lokalna vlast izdvojila je 47 hiljada maraka. Stalnu novčanu pomoć ima 50 osoba, a potrebe su daleko veće...

SUNOVRAT U SOCIJALNI BEZDAN: RASTE BROJ SOCIJALNO UGROŽENIH, SVE TEŽA ISKUSTVA CENTARA ZA SOCIJALNI RAD


BIHAĆ, 23. januara - Pandemija koronavirusa, uticala je na rad Centara za socijalni rad. Povećan je broj korisnika ali i zahtjeva za pomoć koji svakodnevno pristižu u njihove prostorije.

Trude se udovoljiti svim zahtjevima, i pomoći makar one najugroženije jednokratnom i stalnom novčanom pomoći. Minimalni su ti iznosi i nedovoljni za ono najosnovnije u jednoj porodici, ali pomažu i humanitarne organizacije, u akcijama u koje se uključuje cijela lokalna zajednica.

U bihaćkom Centru za socijalni rad kazali su nam da se u posljednje vrijeme pojavljuju lica koja nikad ranije nisu bila na njihovoj evidenciji. Dosta mladih ljudi koji su bili spriječeni ili ostali bez posla podnosili su zahtjeve da im se pomogne. Ipak, značajna pomoć u svemu što čine u saniranju egzistencijalnih ponora u kojima građani preživljavaju dolazi od humanitarnih organizacija koje su se uključile u pogledu brige o ishrani za socijalno ugrožene sugrađane.

Slično je i u praksi Centra za socijalni rad u Velikoj Kladuši. Kako smo saznali od naše sagovornice, mnogo je zahtjeva u velikokladuškom Centru za socijalni rad i iz porodica u kojima su očevi na izdržavanju kazne zatvora. Dolaze iz porodica sa troje i četvero djece. Oni, prema slovu zakona, imaju stalnu novčanu pomoć. No tu nije kraj priče o socijalnoj slici koja iz godine u godinu bilježi sve dužu listu građana kojima je potrebna pomoć da prežive.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING