INFO

  • ZAVRŠENO ROČIŠTE NOVALIĆU, SOLAKU I HODŽIĆU: ADVOKATI VJERUJU DA ĆE BITI PUŠTENI NA SLOBODU
  • DAN BIJELIH TRAKA: SJEĆANJE NA PROGON I UBISTVO 3.176 PRIJEDORČANA
  • U BEČU SE ODRŽAVA JAVNI SKUP POVODOM DANA BIJELIH TRAKA
  • NA SNAZI NOVA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: EVO ŠTA JE OD DANAS DOZVOLJENO
  • VATIKAN: PAPA PREDVODIO MOLITVU ZA ZAVRŠETAK PANDEMIJE KORONAVIRUSA
  • DEMONSTRACIJE U SAD-U IZMIČU KONTROLI: SUKOBI DEMONSTRANATA SA POLICIJOM I HAOS NA ULICAMA
  • VREMENSKA: U NAŠOJ ZEMLJI TOKOM DANA UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME

ŠUICA: IZMJENE IZBORNOG ZAKONA KLJUČNE ZA EUROPSKU PERSPEKTIVU BIH

– Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica ocijenila je kako podržava proces proširenja Europske unije što bi, po njezinom mišljenju, bilo dobro za ukupne odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske, no isto tako smatra kako je potrebno što prije riješiti sigurnosna pitanja i Izborni zakon u BiH

ŠUICA: IZMJENE IZBORNOG ZAKONA KLJUČNE ZA EUROPSKU PERSPEKTIVU BIH

MOSTAR, 30. maja - Kad je u pitanju njezin stav o proširenju Unije i kandidatskog statusa BiH te ono za što će se zalagati u svom trećem mandatu u Europskom parlamentu kada je BiH u pitanju, Šuica je istaknula da je zagovornica proširenja EU.

Kad je konkretno BiH u pitanju, proširenje bi, smatra HDZ-ova eurozastupnica, bilo dobro i zato što u BiH žive hrvatski državljani.

- Naravno da mi je stalo do toga s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina naš najbliži susjed s kojim dijelimo oko 1000 kilometara dugu granicu, ali i zbog naših sunarodnjaka Hrvata koji tamo žive. Mišljenja sam kako je članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i u interesu Republike Hrvatske, ali i u interesu mira i stabilnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi - istaknula je Šuica. 

Iako je za proširenje EU i prijem BiH u članstvo, Šuica je također istaknula problem neusvajanja novog Izbornog zakona koji bi, kako kaže, onemogućio biranje predstavnika najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH.

Po njezinom mišljenju, političke vođe u zemlji moraju snositi punu odgovornost za ovaj propust jer su izmjene Izbornog zakona ključne za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Na upit kako komentira rezultate izbora za Europski parlament u Republici Hrvatskoj, ali i u ostatku Europske unije, Šuica je istaknula zadovoljstvo zbog toga, kako kaže, što je HDZ ostao najjača stranka u Republici Hrvatskoj.

Ocijenila je kako nije dobro to što su Pučani u Parlamentu izgubili dio mjesta koja su imali u prošlom sazivu.

Rezultat Zelenih i liberala je, kako je istaknula, još jedan poraz ekstremne desnice u EU.

Upitana hoće li EU proći svojevrsnu redefiniciju s obzirom na to da je vidljiv pad potpore tradicionalno najjačim grupacijama, pučanima i socijaldemokratima, Šuica je kazala kako su proeuropske stranke i dalje dominantne u Europskom parlamentu.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING