INFO

  • DETALJI TRAGEDIJE U BRČKOM: MEĐU POGINULIMA I DJECA, SVIJEĆE NAJVJEROVATNIJE IZAZVALE POŽAR
  • SANACIJA PUTA PREKO GRABEŽA DOBRO DOĐE ALI NIJE TRAJNO RJEŠENJE
  • ZAVRŠENI RADOVI NA ASFALTIRANJU U ULICI NEDŽADA IBRIŠIMOVIĆA
  • CAZIN – FESTIVAL KESTENA
  • EKSHUMACIJA NA LOKALITETU PRIBOŠIJEVIĆI KOD ROGATICE
  • STANJE KESTENOVIH ŠUMA VEĆ NEKOLIKO ZADNJIH GODINA JE ZABRINJAVAJUĆE – TVRDE STRUČNJACI

STUDIJA: VAKCINA JOHNSON&JOHNSON EFIKASNA 94% POSLIJE DODATNE DOZE

- Američka farmaceutska kompanija Johnson&Johnson saopštila je u utorak da podaci nove studije u završnoj fazi kliničkih ispitivanja pokazuju da je druga doza njene vakcine, ako se da oko dva mjeseca poslije prve doze, povećala efektivnost na 94%...

STUDIJA: VAKCINA JOHNSON&JOHNSON EFIKASNA 94% POSLIJE DODATNE DOZE

WASHINGTON, 22. septembra - Kompanija je na svojoj web stranici objavila da je kliničko ispitivanje u SAD pokazalo da "booster" vakcina pruža čak 100 posto zaštite od teških ili kritičnih simptoma Covida-19, počevši od 14 dana poslije dobijanja druge doze.

Kompanija je također saopštila da nema dokaza da je efikasnost vakcine bila smanjena u vrijeme trajanja studije, koja je obavljana i u trenutku kada je delta soj postao dominantna varijanta virusa u SAD.

Johnson&Johnson navodi da su testovi sprovedeni van SAD pokazali da vakcina nudi do 87% zaštite od teških oblika Covida-19. Kompanija je navela i da je 'booster' vakcina, data šest mjeseci poslije prve doze, dovela do toga da se nivo antitijela uveća devet puta nedjelju poslije dobijanja dodatne doze, i da je nastavio da se uvećava i do 12 puta.

U petak, savjetodavna komisija Uprave za hranu i lijekove (FDA) glasala je da preporuči hitnu dozvolu za dodatne doze Pfizerove vakcine za Amerikance starije od 65 godina i one kojima prijeti veliki rizik od teške bolesti, ali je glasao protiv preporuke davanja "booster" doze široj populaciji, navodeći da želi da vidi dodatne podatke.

Kompanija Johnson&Johnson je saopštila da je svoje podatke dostavila Upravi za hranu i lijekove, i da planira da ih dostavi i drugim regulatorima, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim savjetodavnim grupama za vakcine širom svijeta.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING