INFO

  • SUTRA SE OČEKUJE PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • USK/KORONAVIRUS - ŠEST NOVOOBOLJELIH I JEDNA OSOBA UMRLA
  • NA KORONAVIRUS U FEDERACIJI POZITIVNO JOŠ 46 OSOBA, U BIH UKUPNO 62 ZARAŽENIH U POSLJEDNJA 24 SATA
  • CESTE FBIH BEZ TENEDERA PODIJELILE POSLOVE VRIJEDNE 27 MILIONA MARAKA
  • U BIHAĆU PREZENTIRANI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O DRIJENU
  • PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE GENOCIDA U ZAVRŠNOJ FAZI
  • SUTRA SE OBILJEŽAVA 26. GODIŠNJICA AKCIJE TIGAR SLOBODA
  • ALARMANTNO: SUMNJIVI OTPAD ISTOVAREN U BIHAĆKO NASELJE PRIVILICA

STRATEGIJOM PROTIV STRATEGIJE: DRŽAVA ŠUTI O ZLOČINCIMA

- U ladicama Tužilaštva BiH nalazi se više od 800 neriješenih predmeta ratnih zločina zbog čega je potrebna nova strategija za rad na ovim predmetima

STRATEGIJOM PROTIV STRATEGIJE: DRŽAVA ŠUTI O ZLOČINCIMA

SARAJEVO, 13. jula - Izmijenjena strategija za rad na predmetima ratnih zločina, za koju je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH još prošle godine dalo saglasnost, do danas se nije našla na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

Kriju predmete

- Glavni cilj revidirane Strategije za ratne zločine je adekvatnija raspodjela predmeta između državnog i entitetskih nivoa, te Brčko distrikta, kako bi se ubrzalo rješavanje predmeta ratnih zločina, izjavio je za Oslobođenje Zekerija Mujkanović, koji je bio član radne grupe za izradu revidirane Strategije.

On tvrdi da je radna grupa ispoštovala sve rokove, završila posao i dokument je dostavljen Vijeću ministara BiH. No, Vijeće ministara se do danas o tome nije izjasnilo.

- Vijeće ministara je to jednom stavilo na dnevni red sjednice, ali je ubrzo i povuklo. Strategija je dokument koji propisuje obaveze svih institucija koje mogu uticati da se predmeti rješavaju brže. Određeni su strateški ciljevi, institucije koje su odgovorne za provedbu tih ciljeva i na kraju pokazatelji na osnovu čega se smatra da je pojedina mjera iz Strategije realizirana. Praktično, Strategija je dokument u kojem se traži da se definira stanje u predmetima ratnih zločina, u kojem je postavljen cilj - efikasnije procesuiranje predmeta i način na koji to postići. Određene su i strateške mjere da bi se to postiglo, kao i Nadzorni odbor koji je nadležan za praćenje provođenja Strategije, kaže Mujkanović dodajući da je ključni problem to što se Vijeće ministara ne izjašnjava iako svi relevantni faktori smatraju da se što prije treba usvojiti revidirani dokument.

Iz Misije OSCE-a u BiH još prošle godine su naglasili da su “izmjene i dopune državne Strategije za rad na predmetima ratnih zločina neophodne zbog postojanja velikog broja neriješenih predmeta ratnih zločina”. Prilikom nedavnog predstavljanja svog posljednjeg izvještaja “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH”, napomenuli su da se revidirana Strategija još nije našla pred Vijećem ministara iz, kako kažu, “nepoznatih razloga”. Upozorili su, također, da postoji veliki broj neriješenih predmeta ratnih zločina, zbog čega sve treba učiniti na njihovom efikasnijem i bržem rješavanju. Ako do toga ne dođe, u OSCE-u smatraju da Tužilaštvo BiH neće moći završiti rad na tim predmetima ni u naredne četiri godine.

Kako je Oslobođenje već ranije pisalo, u ladicama Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, prema nezvaničnim informacijama, više je od 800 predmeta ratnih zločina koji se već godinama “kisele” i koji su zapeli u nekoj fazi.

- Protiv ukupno 850 osoba je do danas podignuta optužnica za ratne zločine. Ali, mnogo je veći broj neriješenih predmeta koji se vode protiv osoba koje su još uvijek pod istragom ili su prijavljene za ratni zločin, odgovorili su nam iz Tužilaštva BiH.

Sjednica VSTV-a

Na sjednici VSTV-a, planiranoj za 17. i 18. juli, bit će razmatrana informacija o potencijalnoj podršci Međunarodnog krivičnog suda pravosuđu BiH u procesuiranju ratnih zločina (projekat unapređenja rada na predmetima ratnih zločina).

- Ovu informaciju će na sjednici prezentirati tužilac Tužilaštva BiH, nakon čega će se o tome odrediti​ VSTV, pojasnili su u VSTV-u.

Zekerija Mujkanović kaže kako nije upoznat koja vrsta pomoći se nudi.

- Međutim, držim da svaka vrsta pomoći koja će doprinijeti bržem rješavanju ovih predmeta je dobrodošla. Mislim da postoje i unutarnji resursi koji dodatno mogu biti iskorišteni da bi se ovaj proces ubrzao, kaže Mujkanović.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING