INFO

  • KULEN VAKUF: OD POSLJEDICA RANJAVANJA PODLEGAO MIGRANT
  • VLADA FEDERACIJE: BIHAĆKOM AERODROMU 300.000 KM
  • KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: ZARAŽENI TURISTI U ZADRU I PULI
  • NEMOGUĆNOST PCR TESTIRANJA U USK POSTAJE SVE VEĆI PROBLEM
  • NEMOGUĆNOST PCR TESTIRANJA U USK POSTAJE SVE VEĆI PROBLEM
  • SUTRA ISTIČE ROK ZA PRIJAVE POLITIČKIH SUBJEKATA ZA UČEŠĆE NA LOKALNIM IZBORIMA
  • U FBiH 122 TESTIRANA UZORKA POZITIVNA NA COVID-19
  • DANAS SUNČANO S LOKALNIM PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ZBOG PANDEMIJE ZAHTIJEVA PREKID SVIH SUKOBA U SVIJETU
  • U USK-A NEMA NOVOOBOLJELIH

STIGLA PONUDA ZA ALUMINIJ: 200 MILIONA EURA, GRADNJA ELEKTRANE, FINALNI PROIZVODI I POVRATAK RADNIKA

- Navodno, u ponudi se nalazi i prijedlog da Vlada FBiH subvencionira dio cijene električne energije dok elektrana ne bude izgrađena...

STIGLA PONUDA ZA ALUMINIJ: 200 MILIONA EURA, GRADNJA ELEKTRANE, FINALNI PROIZVODI I POVRATAK RADNIKA

MOSTAR, 18. oktobra - Kinesko-izraelski konzorcij dao je jučer svoju ponudu za mostarski Aluminij i predstavnicima Vlade FBiH i mostarske kompanije prezentirao biznis plan ponovnog pokretanja proizvodnje.

Kako saznajemo, zbog obimnog materijala Vlada jučer nije bila u mogućnosti razmatrati ponudu tog konzorcija, te će to učiniti na jednoj od slijedećih sjednica.

Što se nalazi u ponudi?

Neslužbeno, iz izvora bliskih Vladi FBiH, doznajemo da je spomenuti konzorcij ponudio ulaganje od oko 200 milijuna eura, izgradnju posebne elektrane za Aluminij kao dugoročno rješenje opskrbe električnom energijom, otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od Aluminija, te povratak svih radnika na svoja radna mjesta u roku od godinu dana. Navodno, u ponudi se nalazi i prijedlog za subvencioniranjem dijela cijene električne energije dok elektrana ne bude izgrađena.

Očekuje se da bi Vlada FBiH slijedećih dana mogla detaljnije razmatrati tu ponudu, ali i ponudu arapske kompanije ‘WAQT Trade LLC’, koja će navodno uskoro dostaviti i svoju ponudu. Sada nastupa vrijeme eventualnih pregovora, a na potezu je Vlada Federacije. Za nadati se je da narušeni odnosi političkih partnera SDA i HDZ-a BiH vezano za brojna druga pitanja neće utjecati na tijek pregovora oko Aluminija, premda je jasno da su moguće obostrane političke ucjene i vezivanje rješenja mostarske kompanije s nekim drugim problemima, piše Dnevni list.

Radnici čekaju odluku

Podsjetimo, mostarski Aluminij isključen je s napajanja električnom energijom još 10. srpnja ove godine. Od tada je uz otpremnine otpušteno 500 radnika, dok ih 390 na sniženim primanjima čeka sudbinu pregovora sa spomenutim potencijalnim investitorima. Ukoliko ne dođe do dogovora s investitorima tih 390 zaposlenika će također dobiti otkaz uz otpremnine, a Aluminij će ići u stečaj, što će u biti značiti konačni kraj posrnulog giganta.

Financijska policija već dva mjeseca češlja poslovanje kompanije u posljednjih 5 godina, a županijsko tužiteljstvo u Mostaru provodi više istraga vezano za eventualno počinjeni kriminal. Međutim, konkretni rezultati istraga javnosti su zasada nepoznati. Ono što je poznato da je više osoba saslušano u svojstvu svjedoka.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING