INFO

  • RTV USK: OTVOREN KONKURS ZA NOVINARSKU NAGRADU 'EMIN HUSKIĆ'
  • BIHAĆ: ZVIZDIĆ I HALKIĆ RAZGOVARALI O PROBLEMIMA S KOJIMA SE SUSREĆU PRIVREDNICI I DIJASPORA USK
  • PONOVO ODGOĐENO SUĐENJE U SRBIJI ZA ZLOČINE U SREBRENICI
  • UPUĆENI NA ČEKANJE: DVIJE FIRME U BIH NEVAKCINISANIM RADNICIMA ZABRANILE RAD
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • ČLANOVI EKSPERTSKOG TIMA BIH U UTORAK U DVORU
  • PERIKE ZA DJECU OD IDUĆE GODINE NA LISTI POMAGALA ZZO USK
  • VRIJEME SUTRA: SUNČANO I TOPLO
  • BH KORONA STANJE: 589 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULE 32 OSOBE
  • USK KORONA BILANS: 25 NOVOZARAŽENIH OSOBA I 3 SMRTNA ISHODA

STATUS RODITELJA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU: KROZ ZAKONSKU REGULATIVU ZAPOČETO RJEŠAVANJE OVOG PITANJA

- Predstavnički dom Parlamenta FBIH sutra bi trebao glasati o Zakonu o roditeljima njegovateljima, prema kojem će nezaposleni roditelj koji brine o svom djetetu, koji je 100% invalid, imati status zaposlene osobe sa svim pravima iz radnog odnosa. Iako je prvobitno prijedlog Zakona predviđao da ovo pravo imaju samo roditelji djeteta do 30 godina starosti, usvojeni su amandmani kojim je ova stavka izmijenjena. Zakon ne rješava sva pitanja, ali ipak je početak kojim se želi poboljšati status roditelja ove djece, ističu iz Udruženja “Dajte nam šansu“...

STATUS RODITELJA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU: KROZ ZAKONSKU REGULATIVU ZAPOČETO RJEŠAVANJE OVOG PITANJA


BIHAĆ/SARAJEVO, 26. jula - Posljednje dvije godine radilo se na Zakonu o roditeljima/starateljima kako bi otac ili mati djeteta, koje ne može samostalno funkcionirati dobilo status zaposlene osobe. Iako to nije idealno i ne rješava sve  probleme, početak je to socijalne reforme na koju se čeka decenijama, ističu iz Udruženja“ Dajte nam šansu“ koje je  i učestvovalo u njegovoj izradi.

Prema riječima Ines Kavalec, inače predsjednice Udruženja „Dajte nam šansu“, Zakon će tretirati porodice koje imaju dijete ili osobu s poteškoćama u razvoju i koje ne može voditi brigu o sebi, dijete koje ne može osnovne potrebe samo zadovoljavati i kojem je potrebna njega 24 sata. To će biti rješenje koje će konačno pomoći tim ljudima u pogledu osiguranja boljeg života za njihovo dijete, ali i njih same.

Mirsada Hodžić iz Udruženja „Radost druženja“ navodi da iz prakse rada sa djecom koja imaju stepen invaliditeta od 70% zna kakve probleme imaju u svakodnevnom životu, kao i njihovi roditelji, te da institucije sistema moraju imati sluha za njihove potrebe.

Prvobitni prijedlog ovog Zakon bio je da ovo pravo roditelj ili staratelj može koristiti dok dijete ne navrši 30 godina, što je izazvalo i ogorčenje roditelja, ali i udruženja koja pružaju podršku ovim porodicama, a smatraju da uz godine ni procent invalidnosti ne bi trebao biti presudan. Srećom, usvojen je amandman kojim se briše ta dobna odrednica, ali i uvode neke nove mogućnosti.

O ovoj temi više i šire govorimo u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Obrazac za javni oglas

Javni oglas o prodaji automatiziranog stabilnog diesel električnog agregata naizmjenične struje putem javne prodaje-licitacije metodom prikupljanja zatvorenih pismenih ponuda

RTVUSK LIVE

MARKETING