INFO

  • RTV USK: OTVOREN KONKURS ZA NOVINARSKU NAGRADU 'EMIN HUSKIĆ'
  • BIHAĆ: ZVIZDIĆ I HALKIĆ RAZGOVARALI O PROBLEMIMA S KOJIMA SE SUSREĆU PRIVREDNICI I DIJASPORA USK
  • PONOVO ODGOĐENO SUĐENJE U SRBIJI ZA ZLOČINE U SREBRENICI
  • UPUĆENI NA ČEKANJE: DVIJE FIRME U BIH NEVAKCINISANIM RADNICIMA ZABRANILE RAD
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • ČLANOVI EKSPERTSKOG TIMA BIH U UTORAK U DVORU
  • PERIKE ZA DJECU OD IDUĆE GODINE NA LISTI POMAGALA ZZO USK
  • VRIJEME SUTRA: SUNČANO I TOPLO
  • BH KORONA STANJE: 589 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULE 32 OSOBE
  • USK KORONA BILANS: 25 NOVOZARAŽENIH OSOBA I 3 SMRTNA ISHODA

SREBRENICA JE ISTINA KOJA NEMA KRAJA: HISTORIJA, OKOLNOSTI GODIŠNJICE I NEGIRANJE GENOCIDA

- Godišnjica genocida u Srebrenici i Podrinju obilježava se u svjetlu drugostepene presude Ratku Mladiću, usvajanju rezolucije u nekoliko zemalja te konstantnom negiranju genocida od strane Srbije i manjeg bh. entiteta. Ovaj postupak civilizirani svijet smatra nastavkom genocida. Ključnim faktorom se smatra Srbija, čiji bi drugačiji odnos o ovom pitanju, sigurno promijenio odnos entiteta Republika Srpska spram genocida u Srebrenici. Zločini u Podrinju su najbolje dokumentovani zločini u historiji na osnovu čega su presuđeni Radovan Karadžić, Ratko Mladić i brojni drugi naredbodavci zločina...

SREBRENICA JE ISTINA KOJA NEMA KRAJA: HISTORIJA, OKOLNOSTI GODIŠNJICE I NEGIRANJE GENOCIDA


BIHAĆ/SREBRENICA, 11. jula - Svi zločini koji su se desili u Srebrenici i Podrinju imaju svoje ime i prezime, ali pojedinca. Nikako kolektivno ime jednog naroda. I kada to bude gledano na taj način doći će do relaksacije odnosa unutar BiH po ovom pitanju. Glavni faktor je državni vrh Srbije na čelu sa Aleksandrom Vućičem, smatra historičar Bahrudin Beširević i dodaje da neminovno mora doći do katarze i promjene politike prema BiH.  Kako kaže Beširević, u Srbiji je svojevrsna shizofrena situacija koju generira politička vrhuška protiv svih pravno utvrđenih činjenica i istine, što je kontraproduktivno i za samu Srbiju.

Doprinos širenju istine daju i umjetnici. “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“, autorski pozorišni komad reditelja Zlatka Pakovića, jedno je od takvih umjetničkih djela. Potencira na priznavanju zločina zarad pomirenja i budućnosti regiona. Reditelj Paković smatra da je njegov odnos prema istini o Srebrenici taj da sa drugim ljudima radi na ključnim problemima o kojima progovara u prostoru umjetnosti, te da nastoje pobuditi osjećaj odgovornosti za učinjena nedjela nad nedužnim ljudima. Također smatra da je nužno raskrstiti sa starim zločinima i osuditi one koji su odgovorni za to.

Pitanje Srebrenice je pitanje etike i morala koje prevazilazi BiH i Evropu i postaje univerzalno civilizacijsko pitanje. Ona je poruka svijetu da svi koji su odgovorni za zločine moraju biti kažnjeni i da nije moralno ni etično praviti razlike među žrtvama. Historičar Beširević još jednom naglašava kako je žrtva žrtva a zločinac zločinac ma o kome se radilo, što cijeni ključem svega.   

Žrtve, 26 godina nakon zločina, žive svoju tragediju i svoju tugu. Sjećanja na juli ’95. godine još uvijek su živa i svaki dan je teže živjeti u okruženju u kojem ih sve podsjeća na gubitke. Haškim presudama su dobili neku vrstu satisfakcije ali pritišće ih svakodnevnica, nebriga o njima i životu kojim žive u ostatku godine, mimo 11. jula.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI