INFO

  • DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN HRANE
  • ODRŽANA RADIONICA O PRAVILNOM DEKLARISANJU PROIZVODA: SAMO 30% STANOVNIŠTVA U USK ČITA DEKLARACIJE
  • DANAS OBLAČNO VRIJEME
  • NURKIĆ I GARZA SJAJNO ISKORISTILI MINUTAŽE U ZAVRŠNICI PRIPREMA ZA NBA SEZONU
  • BUŽIM: POTPISANI UGOVORI ZA ASFALTIRANJE 10 PUTNIH PRAVACA
  • PRODAJME ŠPORET ALFA PLAM. CIJENA 200 KM. INFO NA 060 341 79 14
  • ZATVARA LI PUTIN EVROPI CILJANO PLINSKI VENTIL?
  • PRIJE 14 GODINA NAPUSTIO NAS JE FENOMENALNI TOŠE PROESKI
  • ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „ŽIVOT S CRNIM PSOM“

SPOMEN-OBILJEŽJE POGINULIM BOŠNJACIMA HV U RIJECI

- Poseban doprinos dali su u odbrani Hrvatske, a u znak zahvalnosti u Rijeci je podignuto spomen-obilježje 31-om poginulom Bosancu i Hercegovcu

SPOMEN-OBILJEŽJE POGINULIM BOŠNJACIMA HV U RIJECI

RIJEKA, 20. maja - U gradu Rijeci u Republici Hrvatskoj živi oko 10 hiljada Bosanaca i Hercegovaca, što čini tri posto ukupne populacije. Shodno tome, zastupljeni su u lokalnoj upravi i svim društvenim aktivnostima. Poseban doprinos dali su u odbrani Hrvatske, a u  znak zahvalnosti u Rijeci je podignuto spomen-obilježje 31-om poginulom Bosancu i Hercegovcu.

„25 hiljada Bošnjaka učestvovalo je u odbrani RH, a 1187 je poginulih. U Zagrebu imamo spomen-obilježje za sve, a u našoj županiji za 31 Bošnjaka“, kaže Hasib Muminović, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja domovinskog rata rata RH.

Gradnja je trajala tri godine, a pomogli su je uz Grad i privrednici, posebno Bosanci i Hercegovci, čije su kompanije ovdje među uspješnijima. I ovo je rezultat odnosa prema nacionalnim zajednicama, pa i prema Bosancima i Hercegovcima.

„Akcija je pokrenuta 2013. za gradnju spomen-obilježja i onda nam je Islamska zajednica izišla ususret i dodijelila ovo zemljište“, kaže Muminović.

 „Što se tiče života nas kao Bošnjaka možemo ga ocijeniti vrlo dobrim. Grad Rijeka je multikulturalan i priznaje sve nacionalnosti i mi se ponosimo što smo Bošnjaci ovdje“, napominje Muhamed Šabanović, potpredsjednik IO MIZ Rijeka.

Spomen-obilježje je u kompleksu Islamskog kulturnog centra, koji je spona, kako kažu u bosansko-hercegovačkoj nacionalnoj zajednici, saradnje i promoviranja bh. kulture i naroda, kako u gradu Rijeci, tako i u Primorsko-goranskoj županiji.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING