INFO

 • OMBUDSMENI I GRAĐANI: GRAĐANI UGLAVNOM BEZ DOVOLJNO INFORMACIJA O PRAVIMA KOJE IMAJU KAO POTROŠAČI
 • POČELO ŠTAMPANJE GLASAČKIH LISTIĆA U BIH, KOŠTAT ĆE VIŠE OD 800 HILJADA KM
 • UNIVERZITET U BIHAĆU: BIOTEHNIČKI I PEDAGOŠKI FAKULTET UPRILIČILI SVEČANE PROMOCIJE DIPLOMANATA I MAGISTRANATA
 • U BIHAĆU ZASJEDALA KOMISIJA ZA USTAVNA I ZAKONODAVNO PRAVNA PITANJA: RAZMATRAN SLUČAJ PRAVNE KOLIZIJE
 • CENTAR ZA PRIHVAT MIGRANATA LIPA: SVAĐA OKO MOBITELA PRERASLA U NASILNI OBRAČUN
 • USK KORONA BILTEN: U POSLJEDNJA 24 SATA 15 NOVOZARAŽENIH
 • FEDERALNI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE: OD 1. OKTOBRA NEZAPOSLENIM DOSTUPAN PROJEKT - TRAŽIM POSLODAVCA
 • NAKNADE ZA RODILJE I DJEČIJI DOPLATAK: PREDSTAVLJEN NACRT ZAKONA O PODRŠCI RANJIVIM KATEGORIJAMA DRUŠTVA
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, NA PLANINAMA MOGUĆ I SNIJEG
 • IMPERATIV U NOVOJ NORMALNOSTI: MJERAMA I PROVOĐENJEM PROCEDURA PREVENTIVNO ZAŠTITITI DJECU U ŠKOLSKIM KLUPAMA
 • BOSANSKI PETROVAC: FEDERALNO MINISTARSTVO PODRŽALO SREDSTVIMA PROJEKT SANACIJE SPOMEN MUZEJA - JOVAN BJELIĆ

SLOVENIJA I SUSJEDNE ZEMLJE PROTIV NOVOG ZATVARANJA GRANICA ZBOG EPIDEMIJE

- Ministri vanjskih poslova Slovenije, Austrije, Češke i Slovačke zauzeli su se u utorak za međusobnu koordinaciju mjera prilikom drugog vala epidemije koronavirusa, kako eventualne restriktivne mjere ne bi negativno djelovale na međusobnu suradnju, osobito gospodarsku.

SLOVENIJA I SUSJEDNE ZEMLJE PROTIV NOVOG ZATVARANJA GRANICA ZBOG EPIDEMIJE

LJUBLJANA, 15. septembra - Na Brdu kod Kranja u utorak je održan treći po redu ministarski sastanak članica neformalne regionalne inicijative "Central 5", koju čine Austrija, Slovenija, Mađarska, Slovačka i Češka. Ministri vanjskih poslova razgovarali su o situaciji sa stanjem epidemije Covida-19, europskim temama, migracijama, stanju na zapadnom Balkanu te događajima u susjedstvu Europske unije.

Složili smo se da treba napraviti sve kako u slučaju širenja epidemije ne bi dolazilo do dodatnih, a nepotrebnih ograničenja prilikom prelaženja granice, ne želimo ponavljanje onog zatvaranja iz prvog vala epidemije na proljeće, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.

Dodao je kako je dogovoreno da se članice inicijative o stanju sa Covidom-19 i mjerama zaštite ubuduće usklađuju i redovitom diplomatskom komunikacijom preko video-konferencija i svoje mjere u tom smislu usklađuju.

"Pred našim je vladama je važna zadaća da one situacije koje su najriskantnije za širenje Covida-19 ograničimo, no nismo za ponovno zatvaranje granica", kazao je Logar.

Austrijski ministar Alexander Schallenberg kazao je da je u interesu svih da u uvjetima epidemije ne dolazi do novih barijera i zaustavljanja prometa i putovanja među zemljama koje predstavljaju svojevrsnu kulturnu i gospodarsku cjelinu.

"Suradnja naših država u srednjoj Europi sada je važnija nego ikad, a naš zajednički cilj je da ne dođemo u situaciju iz početka travnja", kazao je Schallenberg, te potvrdio da se na sastanku razgovaralo i o stanju u Bjelorusiji, slučaju Navalni, stanju u istočnom Mediteranu, te o približavanju država zapadnog Balkana Europskoj uniji kao zajedničkom interesu inicijative.

Kad je riječ o događajima i izazovima u susjedstvu EU-a Schallenberg je kazao da Europa o njima mora govoriti "jednim glasom", ako želi da se njen glas čuje i u Minsku i u Moskvi i u Ankari.

Na novinarsko pitanje ne dijeli li EU i danas pitanje migracija, što se pokazalo i u novom slučaju migranata s Lezbosa, koje neke zemlje ne žele primiti, Schallenberg je rekao da to nije slučaj. Austrija će financijski pomoći Grčkoj kao što je i ranije činila, ali je odluka o prihvaćanju migranata i izbjeglica "suvereno pravo" svake pojedine države, a u okviru EU-a je potrebna reforma migracijske politike, ocijenio je Schallenberg.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020
MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING