INFO

  • ODLAZAK STRIKANA IZ VELOG MISTA: PREMINUO ISTAKNUTI HRVATSKI GLUMAC ŠPIRO GUBERINA
  • MARADONA SAHRANJEN U PRISUSTVU RODBINE I NAJBLIŽIH PRIJATELJA
  • VIŠE OD 3.100 TESTIRANIH: U BOSNI I HERCEGOVINI 1.179 NOVOZARAŽENIH, 62 OSOBE PREMINULE...
  • U BIHAĆU JE DANAS ZASJEDALA VLADA USK
  • ZAKONA O JAVNO – PRIVATNOM PARTNERSTVU:STVARANJE IDEJNIH PROJEKATA ČIJI JE CILJ ULAGANJE U RAZVOJ USK
  • ZMAJEVI I ZVANIČNO U ČETVRTOM ŠEŠIRU: NOGOMETNA REPREZENTACIJA BIH PALA NA 55. MJESTO
  • IN MEMORIAM: SINOĆ PREMINUO NIJAZ MILJKOVIĆ, KOMANDANT RATNE 506. BRDSKE BRIGADE

SLOBODNI EKONOMSKI PAD: BIH ZA POLA GODINE IZGUBILA SKORO MILIJARDU MARAKA NA IZVOZU

- Alarmantni podaci Vanjskotrgovinske komore...

SLOBODNI EKONOMSKI PAD: BIH ZA POLA GODINE IZGUBILA SKORO MILIJARDU MARAKA NA IZVOZU

SARAJEVO, 17. augusta - Bosanskohercegovačke kompanije u prvih šest mjeseci ove godine izvezle su gotovo milijardu maraka manje u odnosu na isti period lani, potvrđuju podaci Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.  

Naime, BiH je od januara do jula 2020. izvezla ukupno robe u vrijednosti od 5 milijardi i 96 miliona KM, dok je uvezla robu vrijednu ukupno 8 milijardi i 192 miliona KM. Samo je u šest mjeseci 2019. godine iz BiH izvezeno robe u vrijednosti od 6 milijardi i 835 miliona KM, dok je uvoz iznosio 11 milijardi i 524 miliona KM.

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da se radi o očekivanom padu izvoza zbog recesije u zemljama gdje najviše izvozimo.

- BiH je zemlja industrijskog izvoza, što znači da uglavnom izvozimo za tržišta poslovne potrošnje. Blokadom poslovanja, padom ekonomske aktivnosti, naglo je opala potreba za našim izvoznim proizvodima. Posljedično ovo direktno utječe na pad BDP-a, odnosno pad ekonomske aktivnosti, veću nezaposlenost i stagnaciju nadnica, bolje rečeno, životnog standarda. Posebno će biti pogođene određene izvozno orijentirane regije, odnosno kantoni u FBiH, i to uglavnom one koje su zaobišle posljedice od pada turizma i usluga - pojasnio je Čavalić.

Njegov kolega, ekonomista Faruk Hadžić za „Avaz“ kaže da je nekoliko razloga zbog kojih je došlo do značajnog smanjenja obima vanjskotrgovinske razmjene u BiH.

- Kao što je poznato, zatvaranje ili, bolje reći, gašenje ekonomije tokom marta i aprila negativno se odrazilo kako na izvoz, tako i na uvoz. Pad inozemne potražnje i zabrana rada za određene sektore negativno su utjecali na proizvodnju izvoznih roba, što se vidi i prema podacima za izvoz. Kada je u pitanju pad uvoza, iako je nivo pada znatno viši od pada izvoza, neki će reći da je to dobar znak, jer se popravila vanjskotrgovinska razmjena. Ipak, za makroekonomiste je to ozbiljan signal da je došlo do znatnog pada potrošnje stanovništva, dijelom zbog otkaza i povećanja nezaposlenosti, ali i dijelom zbog smanjenog dolaska turista i doznaka iz inozemstva - kazao je Hadžić.

Dodaje da ne treba zaboraviti i izostanak pozitivnih očekivanja, što je dodatno smanjilo potrošnju stanovništva.

- Ovaj nivo izvoza za prvih šest mjeseci je okvirno zabilježen u 2017., a uvoza u 2016. godini. Rezultat velikog pada u vanjskotrgovinskoj razmjeni, ukoliko bi se ovi trendovi nastavili do kraja godine, mogu značiti i pad godišnjeg BDP-a i do 4 milijarde KM, što je u rangu od oko 11 posto - istakao je Hadžić.

BiH je 2020. godine robu najviše vrijednosti izvezla u Njemačku, ukupno 793 miliona i 800 hiljada KM, dok je na drugom mjestu roba izvezena u Hrvatsku, ukupne vrijednosti 715 miliona i 548 hiljada KM. Primjetno je, također, da su Srbija i Hrvatska najveći uvoznici u BiH.

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING