INFO

  • APEL CRVENOG KRIŽA BIHAĆ: HITNO POTREBNA KRV ZA LIJEČENJE ENISE DERVIŠEVIĆ
  • BUŽIMSKO NASELJE RADOČ: ODLASKOM STANOVNIŠTVA ŽIVOT SE U MNOGO ČEMU PROMIJENIO
  • SUTRA U BIH PRETEŽNO SUNČANO VRIJEME
  • KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA U DRUGOM POLUGODIŠTU?
  • U ČETVRTAK NOVI POKUŠAJ IZBORA SELEKTORA FUDBALSKE REPREZENTACIJE BIH
  • DAMIR DŽUMHUR UPAO U GLAVNI ŽRIJEB AUSTRALIAN OPENA
  • U ČETVRTAK NOVI POKUŠAJ IZBORA SELEKTORA FUDBALSKE REPREZENTACIJE BIH
  • DJEČIJI DODATAK U IZNOSU OD 26 KM U USK PRIMA TEK 1.088 PORODICA
  • KORONA STATISTIKA U USK: 17 NOVOZARAŽENIH, JEDNA OSOBA PREMINULA

SKUPŠTINA USK: ZASJEDALA KOMISIJA ZA SIGURNOST

- Danas je zasjedala Skupštinska komisija za sigurnost. Raspravljalo se o tri tačke dnevnog reda, a jedna od njih je razmatranje Prijedloga zakona o oružju i municiji

SKUPŠTINA USK: ZASJEDALA KOMISIJA ZA SIGURNOST


USK, 23. aprila - Zakon o oružju i municiji prošao je formu nacrta, dok je nakon javne rasprave u njega ugrađeno i 80% predloženih amandmana, kazao je predlagač, ministar unutrašnjih poslova Anel Ramić.

Ovim zakonom se uređuju kategorije, uslovi za nabavljanje, držanje, nošenje, sakupljanje, popravljanje, prepravljanje i trajno onesposobljavanje oružja, njegovo oduzimanje, promet i posredovanje u prodaji, te ostalo. Članovi Komisije usvojili su ovaj Prijedlog, ali smatraju da su osim za sportska i lovačka društva, mjere za izdavanje dozvole građanima veoma oštre.

Usvojen je i amandman da se vlasnici oružja pismenim putem obavijeste o isteku roka dozvole. Jednoglasno je data saglasnost na poslovnik o radu Odbora za žalbe građana, a raspravljano je i o problemima migrantske krize. Ministar Ramić je kazao da broj migranata lagano stagnira i da ih je s 19-im danom ovog mjeseca evidentirano 420. I dalje se radi na mogućnosti njihovog zdravstvenog zbrinjavanja dok je rješavanje stambenog pitanja stvar državnog Ministarstva sigurnosti od kojeg  još uvijek nema nikakvog odgovora. Iz ranijih slučajeva poznato je da se na prostoru Cazina, Velike Kladuše i Bihaća odvijalo krijumčarenje ljudi, pri čemu se obrće ogroman novac, pa se u DGS-u trude spriječiti svaki kontakt migranata s takvim kriminalnim miljeom.

Postavljeno je i pitanje razmještanja policijskih službenika iz matičnih u druge općine ili gradove Kantona, s akcentom na Veliku Kladušu.  Iako se radi isključivo o nadležnosti Načelnika sektora uniformisane policije i policijskog komesara, ministar Ramić je pojasnio da se rotacija vršila zbog narušenih međuljudskih odnosa i njihove relaksacije, iako ova praksa, iziskuje dodatna budžetska sredstva. Nije stvar politizacije, kazano je, a odgovor o stanju  Policijskih uprava USK tražiće se pismenim putem.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING