INFO

  • KORONA BILANS U USK: 138 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • IZ KONTEJNERA U POTRESOM UNIŠTENI DIO ZGRADE – IZMJEŠTENA COVID AMBULANTA BIHAĆKOG DOMA ZDRAVLJA
  • RAZGOVOR S JASMINOM HUSETIĆEM, DIREKTOROM ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • ZDRAVSTVENI RADNICI IZ USK I DALJE BEZ DECEMBARSKE PLATE
  • POREZNA UPRAVA FBIH: REKORDNA NAPLATA PRIHODA U PROTEKLOJ GODINI
  • VREMENSKA: DANAS KIŠA U NIZINAMA, NA PLANINAMA SNIJEG
  • ADMINISTRATORICA USAID-A SAMANTHA POWER U POSJETI BIH

SKUPŠTINA USK ZAKAZANA ZA 24. MART

- Da za sada nema očekivanog jedinstva potvrđeno je već danas na sjednici Kolegija gdje nije jednoglasno usvojen termin i dnevni red najavljene Skupštine

SKUPŠTINA USK ZAKAZANA ZA 24. MART


BIHAĆ, 16. marta - Danas je održana sjednica Kolegija Skupštine USK. Odlučeno je da se u petak, 24.marta održi sjednica Skupštine USK. U okviru dnevnog reda naći će se budžet Usk, prijedlog Zakona o izvršenju budžeta.Također, poslanici bi se trebali izjasniti o financijskim dokumetima ZZO i Službe za zapošljavanje USK. Biće ovo ujedno i prilika da se utvrdi omjer političkih snaga odnosno postojanje ili nepostojanje skupštinske većine.

Zbog nepostojanja skupštinske većine, evidentna je kriza u radu zaknodavne vlasti USK. Prošlo je, naime, više od mjesec dana kako su se poslanici  Skupštine zadnji put  sastali  i ubrzo  neslavno rastali. Pat pozicija,u kojoj niti jedna strane nema potrebnih 16  glasova, ima za posljedicu  gomilanje materijala u Skupštini, među kojima je značajan broj  zakona, finansijskih izvještaja kantonalnih ustanova i institucija i drugih  dokumenata. Njih je trenutno 40, a kako je danas održana još jedna sjednica Vlade, u skupštinsku  proceduru poslano ih je još najmanje 10. Najvažniji je, naravno, budžet USK.

Tako će 24. marta biti poznato nastavlja li se  blokada zakonodavne vlasti  ili su se u medjuvrmenu desili novi politički transferi. Politički akteri imaju više od sedmicu dana da zauzmu nove ili potvrde postojeće pozicije. Bez obzira ko bio s kim, predsjedavajuće Hušić očekuje da će na  pitanjima, poput budžeta USK te financijskih planovima ZZO i Službe za zapošljavanje, svi  poslanici biti na istoj  strani.

Da za sada nema očekivanog jedinstva potvrđeno je već danas na sjednici Kolegija gdje nije jednoglasno usvojen termin i dnevni red najavljene Skupštine.

VIDEO: Izjava, Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine USK

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING