INFO

  • CAZIN: ISKUSTVENO POTVRĐENO DA JE INFRASTRUKTURA PREDUSLOV RAZVOJA LOKALNE SAMOUPRAVE
  • U USK REKORDAN BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: POTVRĐENA JE ZARAZA U 78 UZORAKA KOJI SU TESTIRANI
  • SANSKI MOST: SITUACIJA SA KORONAVIRUSOM JOŠ UVIJEK POD KONTROLOM
  • BOSANSKA KRUPA: PRIGODNO OBILJEŽENA GODIŠNJICA BITKE ZA MOSTOBRAN
  • BIHAĆ: UPRILIČENO STRUČNO PREDAVANJE O MODELU TURIZMA I UGOSTITELJSTVA U NOVOJ NORMALNOSTI
  • NAJAVLJUJEMO: U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU SA ŠEJLOM ŠARIĆ, KOORDINATORICOM GRUPE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE
  • VREMENSKA: PRVI NOVEMBARSKI DAN U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO SUNČAN
  • SVJETSKI DAN ŠTEDNJE: U BIH UKUPNI GRAĐANSKI DEPOZITI U KOMERCIJALNIM BANKAMA IZNOSE 13,35 MILIJARDI MARAKA
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 1.912 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULE JOŠ 22 OSOBE

SJEĆANJE NA HEROJA ODBRANE BIH I SARAJEVA: ENVER NIKADA NIJE DAO MIRA NEPRIJATELJU

- Heroj oslobodilačkog rata Enver Šehović poginuo je na današnji dan prije 27 godina u odbrani brda Žuč

SJEĆANJE NA HEROJA ODBRANE BIH I SARAJEVA: ENVER NIKADA NIJE DAO MIRA NEPRIJATELJU

SJEĆANJE NA HEROJA, 27. jula -  Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Komandovao je Prvom slavnom, kasnije Viteškom motorizovanom brigadom.

Mehemed Cero, njegov saborac, komandant bataljona i nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan, pamti Envera, kaže, kao naočitog, mladog, čovjeka koji je bio neprikosnoveni komandant.

„ Po prirodi je bio odlučan, iz svakog pokreta se moglo vidjeti da ima poseban karakter. U štabu su vidjeli njegove osobine i odredili ga za komandanta odreda u Velešićima. Ja sam ga upoznao u aprilu, bio sam u odredu Pofalići dva, a on u Velešićkom odredu i tako smo od Pofalićke bitke počeli sarađivati. Komandovao je ljudima starijim od sebe 10 i više godina. Imao je autoritet, ne onaj koji proizilazi iz funkcije već iz ličnosti „– priča Cero za Faktor.

Kaže kako je Šehović uvijek želio dalje i više.

Svaki dan je planirao neka dejstva, nikada nije dao mira neprijatelju. Mi smo u periodu od 5. do 20. decembra 1992. godine oslobodili plato Žuči i tu smo se zadržali. U maju i junu 1993. godine smo počeli planirati ofanzivna dejstva kako bi oslobodili Vogošću. I cijeli juni smo bili pred ostvarenjem našeg cilja. Agresorska vojska kada je vidjela da im je upitan opstanak, skoncentrisali su snage, ogromnu artiljeriju kako bi zauzeli naše položaje. Mi smo svaki dan trpili gubitke i pokušavali smo svim silama da održimo liniju. Međutim ogromna ubojita moć bila je skoncentrisana na tom lokalitetu. Enver je sve vrijeme bio uz liniju, svakodnevno“ – sjeća se Cero.

Cero ističe da im je svaki dan od 22. do 27 jula bio isti.

„ Od jutra do mraka padalo je nekoliko hiljada granata. Borili smo se i tog 27. jula. Enver je procijenio da svi treba da se uključimo, rekao je: "Starješine, spremite se za borbu". Došlo je do eksplozije, on je u tom trenutku stajao na jednom puteljku na Golom brdu. Granata me onesvijestila, kada sam se probudio vidio sam da nema Envera. Za sva vremena će mi ostati urezana slika kako su poginuli Zahir Panjeta i njegov brat. Zahir je ležao na leđima, a brat njemu na prsima, nisu se vidjele nikakve ozljede na tijelu, tu je poginuo još jedan momak, bilo je ranjenih“ – priča sagovornik.

Kaže da je iako veoma mlad Enver bio izuzetno mudar čovjek.

„ Znao je iskoristiti sve kvalitete svojih potčinjenih, to me je fasciniralo kod njega. U to vrijeme najteže je bilo voditi jedinicu od 4.200 vojnika a on je to uspio. Iz glave i iz govora nikada mu nije izlazila njegova kćerka Dalila, stalno ju je spominjao“ – kaže Cero.

Iza rahmetli Šehovića ostala je supruga Zineta i kćerka Dalila.

Komandanta Šehovića najbolje oslikava priča kada smo trebali ući u sela Jezera koje je bilo naseljeno srpskim stanovništvom. Sve je bilo spremno, a on nam je prije kretanja u akciju održao govor u kojem nam je rekao da zabranjuje sve represije nad civilima, rekavši da mi nismo armija jednog ili dva naroda već cijele BiH“ - rekao je ranije Ivan Brnadić, Šehovićev saborac, piše portal heroji.ba.

Pripadnici Prve motorizovane brigade pod komandom Envera Šehovića su vodili uspješne akcije na brojnim sarajevskim ratištima, a plato Žuči je bio simbol uspjeha bosanske armije.

Rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina u općini Foča i u vrijeme pogibije imao je samo 26 godina. Završio je srednju vojnu školu, zatim vojnu akademiju u Beogradu, a odbrani BiH priključio se sa 25 godina.

Saborci, porodica i prijatelji okupit će se danas kako bi podsjetili na lik i djelo rahmetli Envera Šehovića, Zahira Panjete i drugih saboraca.

U 15 sati na Kovačima će biti položeno cvijeće, zatim u 15.30 minuta u haremu Alipašine džamije, a u 17 sati cvijeće će biti položeno na mjestu pogibie, na spomen obilježju Jezera.

U 17:15 minuta cvijeće će biti položeno i na Golom brdu gdje će se održati čas historije, naveli su iz Udruženja Prva slavna Viteška brigada.

Enver Šehović, Adil Bešić, Izet Nanić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Nesib Malkić, Safet Hadžić, Safet Zajko, i Midhad Hujdur, devet je boraca za slobodu BiH koji su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem - Ordenom heroja oslobodilačkog rata.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING