INFO

 • OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA ĆOJLUKA
 • PRIVLAČENJE DOMAĆIH GOSTIJU - SUBVENCIONIRANI ODMOR U BIHAĆU
 • 11. JULI SA INSTRUKCIJAMA: NA ZGRADAMA DKP I MISIJA BIH SUTRA ZASTAVE NA POLA KOPLJA
 • BILJANI 10. JULI 1992. GODINE: LICE I NALIČJE NEPRIZNATOG GENOCIDA
 • KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: EUROPSKA UNIJA DONIRALA DVA RESPIRATORA I JEDAN ULTRAZVUČNI APARAT
 • TRAGIČNA NOĆ U NOVOM PAZARU: PREMINULO 10 OSOBA OD POSLJEDICA COVID-19 OBOLJENJA
 • NADA DROBNJAK: NOSITI CVIJET SREBRENICE I PODSJEĆATI DRUGE NA GENOCID NAJMANJE JE ŠTO NEKO MOŽE DA URADI
 • ODRŽAN ŽRIJEB HISTORIJSKE ZAVRŠNICE LIGE PRVAKA: OČEKUJU NAS SPEKTAKULARNE UTAKMICE
 • KOMEMORATIVNA SJEDNICA U BRISELU: EVROPA JE U SREBRENICI PODBACILA
 • AUSTRIJSKA AGENCIJA ANALIZIRALA: GDJE SU SE SVE NAJČEŠĆE ZARAZILI AUSTRIJANCI?
 • BIH IMA NOVI CRNI REKORD: 310 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE!

SINOĆ ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SDA: USVOJENO 14 ZAKLJUČAKA

- Predsjedništvo SDA pozdravlja i u potpunosti podržava kominike objavljen nakon zasjedanja Vijeća za implementaciju mira (PIC)...

SINOĆ ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SDA: USVOJENO 14 ZAKLJUČAKA

SARAJEVO, 5. juna - U Sarajevu je sinoć održana sjednica Predsjedništva SDA koja je trajala satima. Tokom sjednice usaglašeno je 14 zaključaka koji su predstavljeni bh. javnosti a odnose se na aktuelne teme iz društveno-političke svakodnevnice.

1. Predsjedništvo SDA pozdravlja i u potpunosti podržava kominike objavljen nakon jučerašnjeg zasjedanja Vijeća za implementaciju mira (PIC).

2. Predsjedništvo SDA je ocijenilo veoma uspješnim rezultate institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv pandemije koronavirusa i pohvalilo odgovornost koju su iskazali građani poštujući donesene mjere i preporuke. Zahvaljujući tome, Bosna i Hercegovina spada među zemlje sa najmanjim brojem slučajeva i jednom od najnižih stopa smrtnosti od COVID-19 u Evropi.

3. Pozdravljamo konkretne rezultate ekonomskih mjera koje je pokrenula Vlada Federacije BiH. Smatramo da je Vijeće ministara BiH zbog pasivnosti predsjedavajućeg Zorana Tegeltije u velikoj mjeri zakazalo kada je u pitanju ekonomski segment krize. Od Vijeća ministara i predsjedavajućeg Tegeltije tražimo da što prije poduzmu konkretne ekonomske mjere.

4. Pozivamo nadležne pravosudne institucije da što prije okončaju istragu o spornoj nabavci respiratora, u skladu sa zakonom i bez političkih i medijskih utjecaja, kako bi se utvrdila puna istina i sankcionisalo svako kršenje zakona za koje se utvrdi da se desilo.

5. Predsjedništvo SDA smatra da je policijsko i tužilačko zadržavanje premijera Federacije BiH politički motiviran čin, sa ciljem slabljenja bošnjačkog političkog faktora u Vladi Federacije BiH. Stoga je razumljivo rastuće nezadovoljstvo građana radom Tužilaštva BiH i VSTV-a, čija rukovodstva predvođena Gordanom Tadić i Milanom Tegeltijom izgubila kredibilitet i povjerenje javnosti.

6. Predsjedništvo SDA poziva na temeljitu reformu pravosudnog sistema u BiH, kojom će se obezbijediti potpuna neovisnost pravosuđa, striktna primjena zakona, procesuiranje svih krivičnih djela u svakom dijelu BiH, a ne samo na područjima na kojima Bošnjaci čine većinu. Preporuke iz Pribeovog izvještaja dobar su temelj za reformu.

Ne smije biti privilegovanih i nedodirljivih, niti se pravosudne institucije smiju koristiti za političke obračune putem montiranih procesa, kao ni za pokušaj revidiranja historije kroz montirane procese visokim oficirima Armije RBiH.

7. Izlazak Saveza za bolju budućnost (SBB) iz koalicije na državnom nivou dodatno će usložniti političke odnose i privremeno oslabiti pozicije probosanskog političkog bloka.

8. Pozdravljamo odluku Vijeća ministara o raspodjeli sredstava MMF-a, koja je zahvaljujući čvrstom i istrajnom stavu ministara probosanskog bloka, unatoč snažnim pritiscima, donesena u skladu sa Ustavom i zakonom. Nažalost, bez potrebe je izgubljeno 30 dana u kojima su sredstva MMF trebala biti od pomoći realnom sektoru.

9. Pozivamo Vijeće ministara i predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju da neodložno osigura finansijska sredstva za provođenje lokalnih izbora. SDA će podržati svako rješenje kojim se finansijski osigurava provođenje izbora.

10. Podržavamo napredak u dogovoru kojim bi se omogućilo održavanje izbora u Mostaru, kao i pojačan angažman međunarodne zajednice u cilju postizanja dogovora u vezi Statuta Grada Mostara i izmjena Izbornog zakona u vezi sa izborima u Mostaru.

11. Odbacujemo pokušaj dijela poslanika u NSRS da "zaključcima" falsificiraju historijske činjenice o kontinuitetu postojanja Bosne i Hercegovine i o ulozi i žrtvama Bošnjaka u borbi protiv fašizma.

Iako je BiH tokom Drugog svjetskog rata bila okupirana od strane fašističkih režima to nije prekinulo njeno hiljadugodišnje postojanje.

U borbi protiv fašizma stradalo je preko 8% bošnjačke populacije što je najveći procenat stradanja jednog naroda u regionu. Tu žrtvu nimalo ne umanjuje činjenica da su stradali bezimeni ili pod imenima koja su im nametnuli razni režimi.

12. Pozdravljamo odluku političkih predstavnika bošnjačke povratničke zajednice u Srebrenici da podrže zajedničkog kandidata za načelnika. Pozivamo sve građane i patriotske snage da podrže napore kampanje čiji je cilj da Srebrenica ponovo dobije načelnika za kojeg genocid nije sporan i koji će poštovati žrtve bez obzira na narod kome pripadaju.

13. Jedna osoba može biti član samo jednog upravljačkog tijela upravnog ,nadzornog odbora ili savjeta u kojem se prima naknada po osnovu članstva. Navedeno ograničenje je obavezujuće za sve članove SDA i odnosi se na članstvo u upravljačkim tijelima na svim nivoima (općinski, kantonalni, entitetski i državni). Svi koji su članovi u više od jednog upravljačkog tijela obavezni su u roku od 10 dana opredijeliti se za jedno upravljačko tijelo u kojem zadržavaju članstvo, a u ostalim podnijeti ostavke.

14. Predsjedništvo SDA je zadužilo radno tijelo u sastavu Denis Zvizdić, Mirsad Zaimović i Safet Softić da u roku od sedam dana predložiti zaključke u vezi sa stanjem i odnosima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING