INFO

  • POREZNA UPRAVA FBIH: U PROŠLOJ GODINI ZABILJEŽENA REKORDNA NAPLATA POREZNIH OBAVEZA
  • KORONAVIRUS U BIH: JOŠ 2.969 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 33 OSOBE
  • BIHAĆ: UPRILIČENA PROMOCIJA UNIVERZITETSKOG UDŽBENIKA 'POSLOVNO PRAVO' AUTORA, PROF. DR. ALBINA MUSLIĆA
  • VREMENSKA: SUTRA SE OČEKUJE SLAB SNIJEG U VEĆEM DIJELU BIH
  • ZDRAVSTVO U RALJAMA ŽIVOTA: LJEKARA SVE MANJE, MOTIVA ZA ODLAZAK SVE VIŠE
  • U BIHAĆU ODRŽANA PLANSKA SKUPŠTINA CRVENOG KRIŽA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • BIHAĆ: ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE USK I REGULATORNE AGENCIJE ZA RADIJACIJSKU I NUKLEARNU SIGURNOST BIH
  • U USK NOVOZARAŽENO 310 OSOBA
  • U SARAJEVU ORGANIZIRAN PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
  • UNIVERZITET U BIHAĆU: NA PUTU OD HISTORIJSKOG PROJEKTA DO TALAČKE KRIZE

SENAT UNIVERZITETA DONIO ODLUKU O UPISNIM KVOTAMA, ČEKA SE OČITOVANJE RESORNOG MINISTARSTVA I VLADE USK

- Iako se nije decidno očitovao o visini ovogodišnje upisne kvote studenata, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Almin Hopovac je kazao, da će konkursna procedura za njihov prijem na jedan od fakulteta Univerziteta u Bihaću, biti objavljena odmah nakon date saglasnosti Vlade USK...

SENAT UNIVERZITETA DONIO ODLUKU O UPISNIM KVOTAMA, ČEKA SE OČITOVANJE RESORNOG MINISTARSTVA I VLADE USK


BIHAĆ, 19. juna - Senat Univerziteta u Bihać ovih dana donio je odluku o upisnim kvotama studenata za narednu akademsku godinu, a materijal se trenutno nalazi u resornom ministarstvu, kako bi se o njemu, na jednoj od narednih sjednica, očitovala Vlada USK, potvrdio je resorni ministar Almin Hopovac.

Prema riječima ministra Hopovca, broj studenata trebao bi biti prilično identičan onom iz prošle godine, kada je, prema ranijim podacima, pravo na upis steklo blizu 450 kandidata. S obzirom na činjenicu da broj studenata u USK, iz godine u godinu stagnira, u ministarstvu najavljuju i provođenje racionalizacije u okvirima Univerziteta. Hopovac kaže kako su uočili znatan pad broja studenata posljednjih godina u sistemu Univerziteta u Bihaću, te se moraju donijeti i konkretne mjere pomoći ali i racionalizacije tamo gdje je to potrebno i opravdano.

Osvrćući se na okolnosti, uzrokovane općepoznatim stanjem u društvu, a prvenstveno koronavirusom i migracijom stanovništva, dekan Pravnog fakulteta, Suad Hamzabegović, zadovoljan je upisom studenata u posljednjih nekoliko godina. Kako navodi, imaju dovoljan broj studenata za normalno odvijanje nastave s jedne strane, a s druge strane imaju i vlastiti kadar što je velika prednost Pravnog fakulteta u odnosu na neke druge visokoškolske ustanove na ovdašnjem Univerzitetu.

Intenzivno se radi na sprovođenju već donesene odluke o pokretanju trećeg ciklusa odnosno doktorskog studija na Pravnom fakultetu, te se nadaju da će cjelokupna i veoma zahtjevna procedura, biti završena do početka nove akademske godine. Prema ranijim najavama, treći ciklus studija od ove godine, trebao bi zaživjeti i na Pedagoškom fakultetu, dok su na Biotehničkom puni pogodak postigli uvođenjem studijskog programa „Održivog sistema hrane“. Od ove godine u planu su novi smjerovi na Poljoprivrednom i Odsjeku Prehrambene tehnologije, dok je prva godina Drugog ciklusa studija, pokazala svoju potpunu opravdanost.

Prema riječima Huseina Vilića, dekana Biotehničkog fakulteta, slijedi akreditacija ovog studijskog programa što će dati veći obol i sliku o samom studiju, te  očekuju da će ove akademske godine već imati drugu generaciju svršenih studenata koji su već danas zainteresirani da upišu ovaj studijski program.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING