INFO

 • BIHAĆ: OSIGURANA SREDSTVA ZA UBLAŽAVANJE POSLJEDICA PANDEMIJE NA LOKALNU PRIVREDU.
 • VIJEĆE MINISTARA BIH KONAČNO POSTIGLO DOGOVOR O RASPODJELI 330 MILIONA EURA OD MMF-A
 • VRIJEME SUTRA: PRETEŽNO OBLAČNO
 • UNDP DANAS DOPREMIO ANESTEZIOLOŠKI APARAT U KANTONALNU BOLNICU
 • PLATFORMA POLITIKE MLADIH USK – MI OSTAJEMO I BORIMO SE
 • FOND ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE – POSTOJE PRIORITETI
 • KORONAVIRUS U RS POTVRĐEN KOD JOŠ OSAM OSOBA, TRI UMRLE
 • FAHRUDIN RADONČIĆ PODNOSI OSTAVKU NA MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI BIH?
 • RUŽNIĆ: RADONČIĆEVA OSTAVKA OTEŽAT ĆE SITUACIJU NE SAMO U USK VEĆ U CIJELOJ BIH
 • PRVI SASTANAK KOORDINACIONOG TIJELA BIH U VEZI S PROBLEMOM TRGOVSKA GORA
 • ZNATNO SE SMANJUJE BROJ UPISANIH UČENIKA I STUDENATA, POSTAJEMO ZEMLJA STARACA

ŠEFIK KURDIĆ: MUSLIMAN U SVOJOJ PRAKSI NE BI SMIO IMATI KORUPCIJU, NEPRAVDU, OGOVARANJE, ZAVIST I MRŽNJU

- Nažalost, muslimani se danas suočavaju s nedostatkom iskrenosti, pravednosti, solidarnosti i islamske svijesti. Kolonizacija muslimanskih zemalja ostavila je vidnog traga, pa, iako su napustili te zemlje, ipak su ostavili mehanizme putem kojih i danas izuzetno perfidno djeluju na njih. To djelovanje, prije svega, odnosi se na potkupljive vlasti i lidere muslimanskih zemalja, koje su bile i ostale skutonoše kolonizatora

ŠEFIK KURDIĆ: MUSLIMAN U SVOJOJ PRAKSI NE BI SMIO IMATI KORUPCIJU, NEPRAVDU, OGOVARANJE, ZAVIST I MRŽNJU

INTERVJU, 13. maja - Ramazan je mjesec milosti i oprosta. Mjesec kada bismo se trebali okrenuti sebi, svojoj unutrašnjosti, popraviti osobine koje nisu lijepe, korigirati svoje misli i djela, voditi računa o tome šta govorimo, kako, jednostavno rečeno, trebamo dovesti svoj život u pravu mjeru. Bolje prilike od ramazana nema.

 O duhovnom segmentu čovjekovog života, izazovnim vremenima u kojima živimo, važnosti znanja i nauke, razgovarali smo s prof. dr. Šefikom Kurdićem. Ovaj bh. teolog na polju hadisa i da'we, objavio je 44 autorske knjige, dodamo li im i udžbenike i prijevode s arapskog jezika, njegov autorski rad prevazilazi brojku 50. Dva naučna djela je napisao i objavio na arapskom jeziku, dok mu je desetak djela prevedeno na druge evropske jezike. Naš sagovornik je bio i učesnik naučnih konferencija kako u BiH, tako i svijetu, predavač i vlasnik vrijednih priznanja i nagrada. Koji je najveći izazov s kojim se muslimani suočavaju danas, pitam ga, imajući u vidu njegovo bogato životno i radno djelovanje.

- Nažalost, muslimani se danas suočavaju s nedostatkom iskrenosti, pravednosti, solidarnosti i islamske svijesti. Kolonizacija muslimanskih zemalja ostavila je vidnog traga, pa, iako su napustili te zemlje, ipak su ostavili mehanizme putem kojih i danas izuzetno perfidno djeluju na njih. To djelovanje, prije svega, odnosi se na potkupljive vlasti i lidere muslimanskih zemalja, koje su bile i ostale skutonoše kolonizatora.

Naravno, sada se to čini na jedan sofisticiran način, pa se raznim zakonskim mjerama onemogućavaju bilo kakve promjene u tim zemljama, a svaka revolucionarnija promjena umnih ljudi u tim državama smatra se udarom na sigurnost i integritet zemlje.

Međutim, ni sve ovo ne amnestira muslimanske zemlje i njihovo stanovništvo da ne reagiraju na pravi način i da bar, u svom domenu, ne doprinesu jačanju međusobne solidarnosti, približavanju međusobnih etničkih i vjerskih razlika i ne demonstriraju više iskrenosti u svojim odnosima.

Nabrajati segmente u kojima su muslimani bili prvaci, traži više od jednog intervjua, podsjetit ćemo mlađe čitaoce na samo jedno polje, a to je matematika. Danas, nažalost, u 21. vijeku i dalje imamo sredine u kojima se ženskoj djeci ne dozvoljava obrazovati, ženama voziti automobil…, gdje se dječacima sa sedam godina umjesto olovke u ruke daje puška. Koliko je važno ne ogriješiti se od svoju djecu i poticati ih da uče, stječu znanja, te razumiju da je od svakog oružja ipak jača knjiga?

 Prvih pet ajeta koji su objavljeni Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., upravo su bili najveći podsticaj za nauku, odgoj  i obrazovanje. Prva jedinstvena kur'anska generacija ashaba je to u potpunosti primijenila, pa smo imali u prvim stoljećima islama fascinantan razvoj nauke i naučne misli na svim poljima. Međutim, kako su se muslimani udaljavali od tog kursa, sve više su zaostajali i postajali žrtva višestoljetnog posrtanja u mnogim segmentima života.

Bez nauke i naučnih kriterija život dobija sasvim drugu putanju, što se jasno nazire u stoljećima muslimanske stagnacije na svim poljima individualnog, ali i društvenog života!

U nedostatku tih kriterija, prožetih naučnim činjenicama i jasnim islamskim poticajem za permanentnim saznavanjem i meditiranjem, učmala muslimanska svijest dozvolila je sebi luksuz da zanemari najveće vrednote koje je njedrila stoljećima prije toga! Zapostavljanje žene i njeno izoliranje iz naučnih i društvenih tokova je najveći zločin koji su muslimani dopustili u vremenu dekadence! Sjajni su primjeri iz naše muslimanske prošlosti o izuzetnim ženama koje su, rame uz rame s muškarcima, doprinosile razvoju najblistavije kulture i civilizacije u historiji ljudskog roda!

Nažalost, u vrijeme dekadence, žena je gurnuta na marginu društvenih zbivanja, tako da je nakon toga, još u prikrajku naše društvene zbilje! Upravo zbog toga, ženske su osobe i u našim krajevima bile diskriminirane do krajnjih granica. Najveća greška je bila upravo u njenom onemogućavanju školovanja, naučnog profiliranja i društvenog djelovanja! Mislim da je ovo stanje koje primjećujemo u čitavom muslimanskom svijetu poprilično rezultat onemogućavanja ženi da dođe do ovih kompetencija, jer je upravo žena, kao majka, najidealnija osoba za odgajanje generacija, što je u ovom slučaju izostavljeno, pa smo svjedoci i ovakvog stanja u kome je odgoj kasnijih generacija vidno zaspostavljen, što i jeste rezultat anarhije u muslimanskom svijetu!

Post nije i ne smije biti shvaćen kao uskraćivanje hrane, već kao osnaživanje kako imana, tako i zdravlja; zašto je duhovna hrana važna za život čovjeka?

" U jednom hadisu Vjerovjesnik, s.a.v.s, kaže: Koliko je onih koji poste, a od svog posta imaju samo glad i žeđ! Dakle, nije samo zbog toga propisan post! On je propisan, kako Allah definira u Kur'anu, da bismo postali bogobojazniji i svjesni svoga Gospodara! Post zahtijeva, osim apstiniranja od pića i hrane, čuvanje svog jezika, ruku, nogu i svih organa od svega što je negativno. A upravo apstinencija od jela i pića, u toku posta, minimizira strasti i pohote i jača volju postača!"

Zbog toga su brojne zdravstvene prednosti posta, kada je riječ o apstiniranju od hrane i pića, kao što ističe dr. Riedleina, da je post operacija bez noža, do socijalne i humane koristi koju artikulira Jusuf, a.s, koji je mnogo postio, a u svojim rukama imao je stovarište hrane i ogromno bogatstvo, pa kada je o tome upitan, odgovorio je: Plašim se, ako se najedem, da ne zaboravim glad siromaha!

Istinski poste one osobe koje su duhovno jake, a to su one osobe kod kojih je iman dominantan u njihovim srcima i koji treperi u njihovim dušama, pa emanira na ostale dijelove ljudskog bića i ispunjava ga novom nadom i potrebnom jačinom i svježinom!

Kako očuvati optimizam u izazovnim vremenima?

" Optimizam se može najbolje očuvati vjerom u Allaha i sviješću da On Jedini može riješiti sve naše dileme i probleme. Oslanjajući se na Njega, vjerujući u Njegovu pomoć i upućujući dove upravo Onome koji sve može, zaživjet će nada u našim srcima a optimizam će, s pravom, prožeti čitavo naše biće.

Sva iskušenja koja je Allah rasuo po Zemlji, u svakom vremenu i prostoru, data su upravo da se čeličimo i jačamo u njima, a ne da dolazimo u beznađe. Upravo iskušenja su najbolji mehanizam čišćenja naših grijeha i nedostataka koja će nam neutralizirati grijehe sutra na Sudnjem danu.

Zar može iko da nam ulije bolju nadu i razbudi jači optimizam od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji u jednom vjerodostojnom hadisu kaže: Allah će vjernika i vjernicu stalno dovoditi u iskušenja u njihovim životima, životima njihove djece i u stradanju njihove imovine, sve dok ne dođu na onaj svijet, a svi im grijesi budu oprošteni i nijednog grijeha ne nađu na svom računu!

Otuda, nikakva iskušenja nas ne smiju baciti u očaj i beznađe, pa ni ovaj Corona virus! Shvatimo to kao jedno od iskušenja, na čijem ćemo strpljenju zadobiti nagradu i izbrisati svoje počinjene grijehe!"

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING