INFO

 • VREMENSKA: JUTRO MAGLOVITO, DAN PRETEŽNO SUNČAN
 • BIH IZGUBILA POLA MILIONA TURISTA: DOMAĆI I TURISTI IZ ZEMALJA REGIJE NE MOGU POPRAVITI TREND KORONA GUBITAKA
 • NE POSTOJE PREPREKE ZA PODIZANJE OPTUŽNICE: HOĆE LI DORH KRIVIČNO GONITI ZLATANA MIJU JELIĆA?
 • PODACI IZ KCUS-A: TESTIRANO 379 UZORAKA, NOVOZARAŽENIH JE 78, TOKOM NOĆI PREMINULE DVIJE OSOBE
 • FORMULA 1: FINAC VALTTERI BOTTAS STARTA PRVI U VELIKOJ BRITANIJI
 • NOGOMET: BARCELONA I BAYERN IZBACILI SVOJE RIVALE I ZAKAZALI MEĐUSOBNI OKRŠAJ U ČETVRTFINALU LIGE PRVAKA
 • DJECA U PRIORITETU: VELIKA BRITANIJA PLANIRA ZATVORITI TRGOVINE I UGOSTITELJSKE OBJEKTE DA BI MOGLA OTVORITI ŠKOLE
 • OSLOBOĐENJE: KRAJIŠNICI TRPE SVE VEĆI TEROR, MIGRANTI ZAPALILI KUĆU
 • HRVATSKA I NOVA ŽARIŠTA: NOĆNI KLUBOVI SVE ČEŠĆA ŽARIŠTA KORONAVIRUSA
 • ZBOG NAJAVLJENIH PROTESTA: SPECIJALCI IZ BIHAĆA STIGLI U VELIKU KLADUŠU
 • BIHAĆ: AVANTURA FILM FESTIVAL POTVRDIO OČEKIVANJA
 • USK: TRODNEVNA RADIONICA O DIJABETESU OKUPILA DJECU I MLADE

SDA: UMJESTO ŠTO GA ODLIKUJE, MILANOVIĆ BI TREBAO UČINITI SVE DA OPTUŽENI JELIĆ BUDE ISPORUČEN BIH

- Uručivanje priznanja i odlikovanja Zlatanu Miji Jeliću, optuženog za teške ratne zločine u BiH, predstavlja anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske, koji je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima, saopćeno je iz SDA...

SDA: UMJESTO ŠTO GA ODLIKUJE, MILANOVIĆ BI TREBAO UČINITI SVE DA OPTUŽENI JELIĆ BUDE ISPORUČEN BIH

SARAJEVO, 2. avgusta - Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović vrlo dobro zna da je Tužilaštvo BiH još 2015.godine optužilo Zlatana Miju Jelića za teške ratne zločine koji su dio udruženog zločinačkog poduhvata za koji je Haški tribunal izrekao pravosnažne presude poznatoj "šestorci", navodi se u saopćenju.
 
Zlatan Mijo Jelić je zloupotrebljavajući dvojno džavljanstvo  pobjegao iz BiH, skrivao se u Hrvatskoj i predsjednik Milanović najmanje što može učiniti je da iskoristi svoj autoritet i ovlaštenja kako bi Jelić  bio isporučen bh. pravosuđu.

 
Umjesto toga, Milanović odlikuje takvu osobu i šalje vrlo lošu poruku da još uvijek nema spremnosti za iskrenim suočavanjem sa istinom i za obnovom povjerenja.  
Ovakav postupak hrvatskog predsjednika dodatno će opteretiti odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, navodi se u saopćenju.

Inače, optuženik za ratne zločine Zlatan Mijo Jelić oglasio se nakon što su objavljene informacije da će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na obilježavanju 25. godišnjice “Oluje”, 4. augusta, odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te Jelićevu Specijalnu policiju Herceg-Bosne.

Kako pišu hrvatski mediji, odlikovanja će 4. augusta, pored Jelićeve Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne, biti uručena zapovjednicima Prve gardijske brigade „Bruno Bušić“, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade „Jastrebovi generalu“ Iliji Nakiću i četvrte Gardijske brigade „Sinovi Posavine“ brigadnom generalu Mati Bilonjiću.

Hvala Milanoviću

"Ovo odlikovanje koje će predsjednik Milanović dati za četiri gardijske brigade Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Specijalnu policiju MUP-a Herceg-Bosne je jedno veliko priznaje za kompletan HVO, te za pripadnike Specijalne policije Republike Herceg-Bosne.

Ovim je ispravljena jedna nepravda, ali ovo je i veliki priznaje doprinosu oslobađanju ne samo Bosne i Hercegovine, nego u Hrvatske. Ova odlikovanja su i prije trebala biti dodijeljena", izjavio je Jelić za portal Hercegovina.info.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING