INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS RASPRAVLJAJU O ZAHTJEVIMA RUDARA
  • KORONA BILANS: U USK 38 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • DANAS NASTAVAK PREGOVORA RUDARA I VLADE FBIH OKO DVIJE SPORNE TAČKE
  • KORONAVIRUS U BIH: 384 NOVOZARAŽENIH I 42 SMRTNA SLUČAJA
  • KONFERENCIJA ZA MEDIJE: SINDIKATI TRAŽE JEDNAK TRETMAN KAO I KOD OSTALIH BUDŽETSKIH KORISNIKA
  • VRIJEME DANAS: MALO DO UMJERENO OBLAČNO
  • BIH ĆE BACITI SKORO POLA MILIONA VAKCINA

SCHMIDT U SAD-U: SPRIJEČITI PONIŠTAVANJE REZULTATA POSTIGNUTIH U PROTEKLIH 26 GODINA

- Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio je u Washingtonu kako bi sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država razgovarao o aktuelnim političkim dešavanjima i odvijanju cjelokupnog procesa provođenja mira u Bosni i Hercegovini.

SCHMIDT U SAD-U: SPRIJEČITI PONIŠTAVANJE REZULTATA POSTIGNUTIH U PROTEKLIH 26 GODINA

WASHINGTON, 25. novembra - Tokom sastanaka sa visokorangiranim zvaničnicima State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost, uključujući i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i podsekretarku State Departmenta Victoriju Nuland,

Visoki predstavnik je govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnom nivou, kao i neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske.

"Puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH, očuvanje institucionalne funkcionalnosti, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta su glavna pitanja na koje se fokusira međunarodna zajednica u BiH. Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tokom proteklih 26 godina je ključni prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružit će BiH priliku da napreduje na putu ka EU, što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uslova za okončanje međunarodne supervizije", rekao je Schmidt.

Tokom posjete Washingtonu, visoki predstavnik se sastao i sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Alinom Iancu, te prisustvovao okruglom stolu pod nazivom „Bosna i Hercegovina i stabilnost na zapadnom Balkanu“ u organizaciji Instituta Hudson i Fondacije Hanns-Seidel, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika. VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING