INFO

 • 28. GODIŠNJICA ZLOČINA NAD CIVILIMA KOZARCA
 • U FBIH DVA NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM
 • OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA KOBILJNJAKA U BOSANSKOJ KRUPI
 • DOBA PANDEMIJE NAMETNULO NOVU PRAKSU ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA
 • BIH: OD COVID-19 NAJMANJE OBOLJELIH U DANU U POSLJEDNJA DVA MJESECA
 • BOŠNJACI U SREBRENICI S RADOŠĆU DOČEKALI RAMAZANSKI BAJRAM
 • SRBIJA: JOŠ 67 OSOBA OBOLJELO OD KORONAVIRUSA, DANAS NEMA PREMINULIH
 • BIH: IMAMI POVODOM BAJRAMA POČASTILI MJESNOG PAROHA U MOSTARU
 • BIH: BAJRAMSKI PAKETIĆI ZA MALIŠANE U IZBJEGLIČKOM CENTRU SALAKOVAC
 • COVID-19 U SAD-U: ZA 24 SATA UMRLO VIŠE OD 1.000 OSOBA
 • VREMENSKA: SUTRA SUNČANO PRIJE PODNE, POSLIJE PODNE OBLAČNO UZ LOKALNE PLJUSKOVE
 • BAJRAM-NAMAZ KLANJAN U SVIM DŽAMIJAMA U USK, CENTRALNA SVEČANOST U BIHAĆU
 • RAMAZANSKI BAJRAM U BANJALUCI: RADOST SE MORA DIJELITI

SAVJETNIK KINESKE VLADE UPOZORIO: PRIJETI NAM DRUGI VAL ZARAZE

- Lokalne vlasti u Vuhanu, gradu iz kojeg je krenula pandemija, zataškale ključne detalje obimu početne zaraze...

SAVJETNIK KINESKE VLADE UPOZORIO: PRIJETI NAM DRUGI VAL ZARAZE

ATLANTA/PEKING, 17. maja - Kina je zabilježila pet novih slučajeva koronavirusa, što je nešto manje nego dan ranije, kada ih je zabilježeno osam. Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je opasnost od drugog vala zaraze Covidom-19 i dalje velika. Dva od pet novih slučajeva su takozvane uvezene infekcije, dok su tri slučaja vezana uz lokalnu transmisiju u sjeveroistočnom kineskom gradu Jilinu. 

Broj potvrđenih slučajeva zaraze u kopnenom dijelu Kine sada je 82.947, dok su umrle 4.634 osobe koje su bile zaražene koronavirusom. 

Lokalni prijenos zaraze u Jilinu zbio se u dijelu grada koji su kineski dužnosnici označili visokorizičnim područjem za Covid-19 te su uvedene pojačane mjere koje uključuju dopuštenje samo jednoj osobi iz domaćinstva da tokom dana izlazi vani i obavlja potrebno snabdijevanje.

Građanima je preporučeno da ne napuštaju grad, a svako ko je na to prisiljen iz nekog razloga mora pokazati negativan test obavljen u zadnjih 48 sati.

Jilin je drugi najveći kineski grad u istoimenoj pokrajini, koja graniči sa Sjevernom Korejom i Rusijom. Pokrajina je privremeno u srijedu suspendirala putničke vozove.  

Istovremeno je utvrđeno 12 novih asimptomatskih slučajeva koronavirusa, objavile su vlasti. 

Prijeti drugi val zaraze

Zdravstveni savjetnik kineske vlade Zong Nanšan kazao je za CNN da je opasnost od drugog vala zaraze koronavirusom i dalje velika. 

- Većina Kineza ovog je trenutka i dalje osjetljiva na moguću zarazu Covidom-19 zbog nedostatka imuniteta. Suočeni smo s velikim izazovom, mislim da ovog trenutka nije ništa bolja situacija nego u stranim zemljama -  upozorio je kazao je Zong.

On je kazao i kako su lokalne vlasti u Vuhanu, gradu iz kojeg je krenula pandemija, zataškale ključne detalje obimu početne zaraze. Rekao je kako je 18. januara posjetio Vuhan i kako su mu tada liječnici i bivši studenti govorili kako je situacija gora nego što se prikazuje. 

Umjetni virus?

Posumnjao je da mu vlasti u Vuhanu ne govore istinu jer je službeni broj novooboljelih u tom gradu iznosio 41 čak deset dana zaredom. 

- Nisam vjerovao u te brojke i tražio sam da bi daju stvarne brojeve - kazao je Našan. 

Iako priznaje da je Vuhan na početku prikrivao prave brojeve, Našan odbacuje da se prikrivanje nastavilo i nakon što su centralne kineske vlasti preuzele stvar u svoje ruke.

- Od 23. januara svi su podaci bili vjerodostojni - kazao je on.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je virus umjetno stvoren u laboratoriju. Kazao je da je o tome više puta pitao Ši Zengli, vodeću virologinju s Instituta za virologiju Vuhan, koja mu je kazala da s opremom koju trenutno imaju i stručnjacima na raspolaganju nisu mogli stvoriti umjetan virus.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING