INFO

  • NEVIĐENA MASOVNA TUČA U JEDNOM BH. GRADU: POLICIJA PRIVELA PET OSOBA
  • PROIZVOĐAČI VAKCINE PROTIV KORONE: NE ODGOVARAMO ZA NUSPOJAVE
  • LIGA ŠAMPIONA: CHELSEA PROTIV BAYERNA BEZ AZPILICUETE I PULIŠIĆA
  • KCUS: NOVOZARAŽENIH 61, U IZOLATORIJU NA PODHRASTOVIMA 69 PACIJENATA
  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA AUSTRIJE: ILEGALNE MIGRANTE U BIH VRATITI U ZEMLJE PORIJEKLA
  • VREMENSKA: I DANAS SUNČANO I TOPLO, ALI OD SUTRA SLIJEDE PROMJENE
  • ŠEST SMRTNIH SLUČAJEVA I JOŠ 40 POZITIVNIH NA SARS-COV-2 U BIH
  • ZASTRAŠUJUĆE: U AUSTRALSKIM POŽARIMA STRADALO GOTOVO TRI MILIJARDE ŽIVOTINJA
  • U FEDERACIJI BIH U JUNU 89,3 POSTO MANJE TURISTA NEGO U ISTOM PERIODU PROŠLE GODINE

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA BIH: SRAMNA ODLUKA O UMANJENJU PLAĆA RUDARIMA U ZENICI

- Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku rudarima iz RMU Zenica koji su danas obustavili rad u oba jamska pogona...

 SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA BIH: SRAMNA ODLUKA O UMANJENJU PLAĆA RUDARIMA U ZENICI

SARAJEVO, 14. aprila - Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine smatra sramnom i potpuno neprihvatljivom odluku nadležnih iz Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica da radnicima u tom rudniku umanji plate u prosjeku za 200 konvertibilnih maraka.

"Imajući na umu činjenicu da su od početka pandemije rudari savjesno obavljali svoje svakodnevne poslove i da su, uprkos otežanim uslovima rada, ispunili plan, postavlja se pitanje kakva se poruka šalje tim radnicima. Znači li to da se njihov rad, trud i rizikovanje života 'nagrađuje' umanjenjem plate? Je li to, ustvari, početak realizacije scenarija kojem se Savez samostalnih sindikata BiH oštro usprotivio, a kojim je planirano smanjenje plata svim zaposlenim u javnom sektoru i javnim kompanijama?", istakli su iz Saveza samostalnih sindikata BiH. 

Kao što su do sada u više navrata naglasili, za sindikat je apsolutno neprihvatljivo smanjenje plata bilo kojem radniku, posebno u vrijeme kada svoj posao obavljaju u otežanim uslovima.

"Postoje mnoga mjesta s kojih se u ovom trenutku mogu povući sredstva i time nadomjestiti eventualni gubici i osigurati funkcionisanje fondova, zavoda i sl. Tu su, prije svega, razne naknade i paušali koje primaju izabrani dužnosnici na svim nivoima, kao i njihove previsoke plate, finansiranje političkih stranaka iz budžeta, kreditna sredstva koja su na računima ministarstava, a koja nisu utrošena na kapitalne investicijske projekte", poručili su iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

S obzirom na navedeno, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku rudarima iz RMU Zenica koji su danas obustavili rad u oba jamska pogona.

Nadaju se da će ova sramna odluka biti promijenjena i da će rudari dobiti puni iznos svojih pošteno zarađenih plata.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING