INFO

  • ODLAZAK STRIKANA IZ VELOG MISTA: PREMINUO ISTAKNUTI HRVATSKI GLUMAC ŠPIRO GUBERINA
  • MARADONA SAHRANJEN U PRISUSTVU RODBINE I NAJBLIŽIH PRIJATELJA
  • VIŠE OD 3.100 TESTIRANIH: U BOSNI I HERCEGOVINI 1.179 NOVOZARAŽENIH, 62 OSOBE PREMINULE...
  • U BIHAĆU JE DANAS ZASJEDALA VLADA USK
  • ZAKONA O JAVNO – PRIVATNOM PARTNERSTVU:STVARANJE IDEJNIH PROJEKATA ČIJI JE CILJ ULAGANJE U RAZVOJ USK
  • ZMAJEVI I ZVANIČNO U ČETVRTOM ŠEŠIRU: NOGOMETNA REPREZENTACIJA BIH PALA NA 55. MJESTO
  • IN MEMORIAM: SINOĆ PREMINUO NIJAZ MILJKOVIĆ, KOMANDANT RATNE 506. BRDSKE BRIGADE

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA BIH ODRŽAO PRESS KONFERENCIJU

- Na konferenciji za novinare, održanoj povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, predstavnici SSS BiH osudili su vladajuće strukture, poslodavce kao i predstavnike nekih sindikata koji aktivno učestvuju u rušenju radničkih prava, prihvatajući pregovore sa Vladom Federacije o izmjenama i dopuna Zakona o radu.

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA BIH ODRŽAO PRESS KONFERENCIJU

SARAJEVO, 01. maja -  U vrijeme kad je većina svjetske populacije zatvorena u svoje domove kako bi se spriječilo brzo širenje virusa unutar zajednica, te zaštitili stariji i oni koji već imaju neka hronična oboljenja, ekonomski utjecaji potpuno su poremetili svijet rada i učinili da najveći teret podnose radnici koji imaju najniža primanja, kazao je danas Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Govoreći o situaciji u BiH Šatorović je istakao da SSS BiH osuđuje nastojanja poslodavaca da u vrijeme pandemije potpuno uruše radno zakonodavstvo i trenutnu situaciju iskoriste za ostvarivanje davno postavljenih ciljeva, da se potpuno devalviraju i u konačnici ukinu kolektivni ugovori.

Iz Saveza samostalnih sindikata poručuju da jednako osuđuju korporativne grabežljivce koji žele ostvariti profit iz ove krize. Shodno tome i dalje će tražiti da sve kompanije poštuju prava radnika i insistiraju na tome da vlade to osiguraju.

Na kraju konferencije za novinare iz Saveza su podsjetili da je pandemija koronavirusa otkrila neuspjele modele globalizacije koji se nameću radnicima, kao i surovu činjenicu da je za manje od dva mjeseca više od 35 hiljada radnika u Federaciji i oko 2,5 hiljade u bh. entitetu RS ostalo bez posla.

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING