INFO

  • U RS TESTIRANO 595 UZORKA, OSAM POZITIVNIH NA KORONAVIRUS
  • VRIJEME: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME, S PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
  • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
  • PONOVNI RAST BROJA ZARAŽENIH U FBIH: POZITIVNO 10 UZORAKA
  • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

SASTANAK BEZ REZULTATA: ZAMRZAVANJA ŠTRAJKA NEMA DOK VLADA NE PRIHVATI ZAHTJEVE SINDIKATA

- Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović održala je danas sastanak sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije, koji su već četvrtu sedmicu u generalnom štrajku, kako bi se iznašlo rješenje za njegovo okončanje

SASTANAK BEZ REZULTATA: ZAMRZAVANJA ŠTRAJKA NEMA DOK VLADA  NE PRIHVATI ZAHTJEVE SINDIKATA


BIHAĆ, 12. marta - Sastanak je održan bez prisustva medija, a od predsjednika Sindikata ljekara Kantonalne bolnice u Bihaću Amira Rekića, po njegovom okončanju, doznali smo da ih je ministrica informisala o zaključcima Vlade i Skupštine Kantona, kojima je predviđeno  povećanje  osnovice  za obračun  mjesečnih sredstava  zdravstvenim ustanovanma  po većoj vrijednosti boda, što bi se odrazilo i na plate ljekara.

Međutim, Rekić ističe da je ministrica naglasila da za realizaciju ovih zaključaka postoji praktičan problem, jer zbog sudske odluke u kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja trenutno nema ovlaštene osobe za potpisivanje bilo kakvih doznaka prema zdravstvenim ustanovama.

U Sindikatu su nezadovoljni ovakvim razvojem situacije. U namjeri da se štrajk  što prije okonča, predložili su ministrici određeni protokol, koji predstavlja izlaz iz ove situacije. Rekić ističe, da ministrica smatra da se ovdje radi o korektnoj ponudi, a da se prije konačnog odgovora mora konsultirati sa premijerom.

Ukoliko Vlada Kantona prihati sve zahtjeve navedene u protokolu i isplati ljekarima platu za prošli mjesec do kraja ove sedmice,  obračunatu po uvećanom koeficijentu, koji je predviđen kolektivnim ugovorom, ljekari su spremni odmah zamrzuti štrajk,  ističe Rekić.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING