INFO

 • NAJMLAĐI U PRVOM PLANU - SIMBOLIČNO OBILJEŽAVANJE DOLASKA BAJRAMA
 • U BOSANSKOM PETROVCU DANAS JE PRIGODNIM AKTIVNOSTIMA OBILJEŽEN 25. MAJ - DAN OPĆINE
 • SVJEDOCI ODUMIRANJA KUKACA: PANDEMIJA JE I IZBILA JER ČOVJEK UNIŠTAVA OKOLIŠ
 • KOMŠIĆ, NOVALIĆ I BUKVAREVIĆ ODALI POČAST UBIJENOJ TUZLANSKOJ MLADOSTI
 • ODANA POČAST ŠEHIDIMA: PORUKE S KOVAČA: ŠEHIDSKA KRV NIKADA NEĆE BITI ZABORAVLJENA, NITI ĆE BITI UNIŠTENO ONO ZA ŠTO SU DALI ŽIVOTE
 • BRATUNAC: OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA U MEMORIJALNOM CENTRU VELJACI
 • KORONAVIRUSOM U SVIJETU ZARAŽENO VIŠE OD 5,5 MILIONA LJUDI
 • BISCUITS I GRAVY: UGINULO MAČE ROĐENO S DVA LICA KOJE JE OSVOJILO SRCA LJUDI ŠIROM SVIJETA
 • UEFA POMJERILA ROK ZA ODLUKU U NASTAVKU PREMIJER LIGE BIH
 • BIHAĆ- OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA
 • BIH: U RS-U PREMINULE DVIJE OSOBE POZITIVNE NA KORONAVIRUS
 • ĐUKIĆEVA GRANATA UBILA JE TUZLANSKU MLADOST
 • BOLE HAPŠENJA U BOLIVIJI: BOLIVIJSKI POLITIČARI U PRITVORU ZBOG KUPOVINE BESKORISNIH I PRESKUPIH RESPIRATORA
 • ČLANOVI UABNOR-A GRADA BIHAĆA OBILJEŽILI DAN MLADOSTI I DAN ŠEHIDA

ŠAROVIĆ: BIH TREBA DA SE PRIKLJUČI INICIJATIVI O MALOM SCHENGENU, TO JE PRAVA PRILIKA ZA JAČU EKONOMIJU

- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kaže da lider SNSD-a je poslednjih nekoliko mjeseci stalno postavljao nove uslove i davao nove rokove kao posljednje od kojih je uvijek odustajao...

ŠAROVIĆ: BIH TREBA DA SE PRIKLJUČI INICIJATIVI O MALOM SCHENGENU, TO JE PRAVA PRILIKA ZA JAČU EKONOMIJU

SARAJEVO, 3. novembra - Bosna i Hercegovina treba da se priključi inicijativi o malom Schengenu i da ne bude zadnja koja će prepoznati šansu za razvoj i naredak koji se nudi. Radi nekih rezervi i zaziranja koje se čuju i kod nas u smislu da li je ovo neka carinska unija, neka politička integracija sretniji naziv za ovaj projekat bio bi CEFTA plus ili inicijativa za reformu i unapređenje CEFTE umjesto malog Schengena" - kaže u intervjuu za Insajder lider SDS i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i dodaje:

"Regionu nedostaje dobra inicijativa za jače i bolje ekonomsko povezivanje, a ovaj projekat je prava prilika za to."

Na pitanje kako komentariše Dodikove izjave u zadnjih sedam dana u kojima tvrdi da "će SNSD javno reći da ne želi biti dio vlasti na nivou BiH, ako se nastavi uslovljavanje sa NATO putem BiH", da su "sve manje zainteresovani za formiranje Savjeta ministara", te da "se postavlja pitanje da li je SNSD-u uopšte interes da učestvujemo u formiranju vlasti na bh. nivou"?, Šarović odgovara da lider SNSD-a je poslednjih nekoliko mjeseci stalno postavljao nove uslove i davao nove rokove kao posljednje od kojih je uvijek odustajao...

- Ne shvatajte to preozbiljno. Biće novih "posljednjih" rokova i novih "posljednjih" pregovora. Kontinuitet u nedosljednosti je odlika ove politike, a riječ "posljednji put" ne važi to je samo izjava za lakovjerne jer SNSD "strašno" želi vlast u zajedničkim institucijama, rekao je Šarović.

Ističe da je deblokada prije svega Predstavničkog doma nužan korak koji se mora učiniti u što skorije vrijeme kako bi ova važna institucija prestala biti taoc dvije političke stranke te kako bi parlament počeo ostvarivati svoju zakonom određenu društvenu ulogu uključujući i oslobađanje od opstruktivne politike dvije milijarde razvojnih sredstava.

- Rad parlamenta ne treba dovoditi u vezu i uslovljavati sa izborom izvršne vlasti i zato ćemo narednih dana zajedno sa PDP-om i drugima koji to žele pokušati učiniti taj korak i nastojati vratiti povjerenje u zakonodavnu vlast. Nadamo se da će podignutih ruku za ovu inicijativu biti dovoljno, kaže Šarović.

Smatra da u ovom trenutku pokušaj odblokiranja rada Predstavničkog doma je u fokusu interesovanja i nije dio scenarija za nešto više.

- U većini koja je u ovom trenutku objektivno neizvjesna i koja bi bila spremna da normalno radi u Predstavničkom domu PSBIH bez ikakvih uslovljavanja, posebno na izboru parlamentarnih komisija, usvajanju budžeta institucija i drugim pitanjima od opšteg interesa dobrobrodošao je svaki poslanik i DNS-a i Socijalističke partije, ističe ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Insajder je nedavno objavio analizu u kojoj se kaže da kada bi se ponovili rezultati lokalnih izbora 2016. godine, a da DNS promijeni stranu savez DNS-SDS-PDP osvojio 72% načelničkih mjesta. Pitali su Šarovića da li SDS priželjkuje tu koaliciju i koliko je ona realna. Odgovara da je u više navrata rekao da je prirodno da sa DNS-om kao ozbiljnom strankom ostvaruju saradnju na različitim nivoima i u mjeri koja odgovara intetesima njihove dvije stranke.

- Ne ulazimo i ne mješamo se u aktuelne pregovore koje DNS vodi sa svojim sadašnjim koalicionim partnerom SNSD-om na republičkom nivou vlasti. Realno je da vrijeme pred nama iskoristimo za razgovore, ima mnogo prostora za tako nešto i vjerujem da će biti rezultata. Uostalom, mislim da bi bila opšta korist i razbili bi bajate i već dosadne koalicione okove ukoliko bi došlo do novih partnerstava i drugačijih političkih vizija, zaključio je Šarović.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING