INFO

  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • AKTUELNO U USK: VISOKA DELEGACIJA EU I BIH DANAS U POSJETI KAMPU „ LIPA „
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH

- U Sarajevu je danas održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i kantonalni premijeri i ministri zdravstva. Sastanak je održan zbog, kako je naglašeno, ponovne vanredne situacije u BiH, koja je uzrokovana naglim rastom broja zaraženih koronavirusom. Razgovarano je o mogućem pooštravanju epidemioloških mjera, ali i o načinu rješavanja itekako konfuznog problema u vezi sa konačnim nabavljanjem vakcina za BiH. Pa je tako, između ostalog, donesena odluka o formiranju posebnog ad hoc tima, koji će biti zadužen za hitnu nabavku vakcina za potrebe građana F BiH...

SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH


SARAJEVO/BIHAĆ, 5. marta - Svaki rast broja zaraženih koji zdravstveni sistem ne može servisirati mora biti zaustavljen radikalnim mjerama zatvaranja, poruka je sa današnjeg sastanka.

Međutim, iako je itekako pogoršana epidemiološka slika uzrokovala skoro pa ponavljanje scenarija iz marta prethodne godine, odnosno vanrednu situaciju u zemlji, još uvijek nove mjere nisu donesene. S obzirom, da je pitanje, da li bi i na koji način bh. privreda uspjela preživjeti još jedno potpuno zatvaranje, federalni premijer Novalić je kazao da će lockdown ipak biti tek zadnja opcija u ovoj borbi.

Prije te i takve opcije nešto je i do odgovornog odnosa građana prema zaštiti vlastitog, kao i zdravlja drugih. Upravo na odgovornost građana i strpljivo podnošenje mjera zaštite pozvao je i premijer USK, Mustafa Ružnić  jer, kako kaže, drugih mehanizama nemamo. Ozbiljnost situacije potvrđuje i činjenica da su bolnički centri u mnogim dijelovima države već puni pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a stvarno stanje broja zaraženih, znat će se tek u narednih 15 dana.

O današnjem sastanku, ali i temama koje su pod zajedničkim nazivnikom nabavke vakcina, više govorimo u TV Dnevniku u 19,00 sati...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING