INFO

 • SAD: VEČER PRIJE INAUGURACIJE BIDEN I HARRIS ODAJU POČAST PREMINULIMA OD COVID19
 • LIPA U PRIVIDNOJ ZIMSKOJ IDILI: U POSTEPENOM NAVIKAVANJU NA OVDAŠNJE PRILIKE PUNE SE SMJEŠTAJNI KAPACITETI ŠATORSKOG NASELJA
 • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
 • NI U DRUGOM POKUŠAJU NIJE KONSTITUISANO OPĆINSKO VIJEĆE BOSANSKA KRUPA
 • VREMENSKA: SUTRA PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME U VEĆINI NAŠE ZEMLJE
 • SVAKODNEVNICA MIGRANATA NA LIPI: KUPANJE U HLADNOJ VODI NA TEMPERATURI ISPOD NULE
 • USK: OD 238 TESTIRANIH UZORAKA, 17 POZITIVNO NA KORONAVIRUS
 • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
 • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
 • BIHAĆ: ZASJEDALA KOMISIJA ZA PROSTORNO UREĐENJE, PLANIRANJE I ZAŠTITU OKOLIŠA
 • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

SARAJEVSKA ČETVORKA POTPISALA SPORAZUM: POBIJEDIT ĆEMO U SARAJEVU, STAVILI SMO INTERESE GRAĐANA ISPRED SVOJIH

- Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista potpisale su danas koalicioni sporazum za zajednički nastup na lokalnim izborima u Sarajevu...

SARAJEVSKA ČETVORKA POTPISALA SPORAZUM: POBIJEDIT ĆEMO U SARAJEVU, STAVILI SMO INTERESE GRAĐANA ISPRED SVOJIH

SARAJEVO, 7. augusta - "Ostali smo dosljedni onome što smo radili ranije, i čini mi se uspjeli, da stvorimo pretpostavke da vlast u KS bude drugačija u odnosu na ono što trenutno imamo u KS i ostatku BiH. Ove partije su ideološki različite, ali postigle su dogovor oko stvari koje smo uradili i u prošlosti. Pokazali smo da se možemo okupiti oko onog za šta postoji konsenzus i na čemu možemo sarađivati", kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Dogovor sadrži 29 principa koje će vjećnici i načelnici poštovati i provoditi nakon izbora, a s ciljem da od Sarajeva naprave metropolu.

"Pokazali smo kako prije priče o izborima i raspodjeli funkcija postoje partije koje su spremne staviti svoj potpis i garantovati provedbu ono što je građanima prioritet", kazao je Nikšić.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je istakao da je riječ o dogovoru koji ima jasan cilj i može biti put za promjene.

"Možda je i vrijeme u kojem se dešava adekvatno jer se mogu uporediti dva koncepta, onaj koji prezentiramo mi i ona strana koja se okuplja oko matematičkih koalcija, a brutalno napaduju jedni druge. Razlike smo stavili u ladice zbog interesa zajednice. Tim na čelu s Edinom Fortom definisao je ono što je građanima najvažnije i niko nije ustuknuo ni pod pritiscima ni pod prijetnjama", rekao je Konaković.

Smatra da građani trebaju biti sretni jer postoje partije koje su spremne staviti njihove interesu ispred svojih.

"Ova naša koalicija će biti apsolutni pobjednik kada je riječ o načelnicima, a pogotovo kada je riječ o vijećnicima. Zaustavit ćemo izbornu krađu na način da će se u izbornim komisijama nalaziti struka i pravnici, koji će obezbijediti normalne izbore 2022.", poručio je Konaković.

Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste, u svom obraćanju također se osvrnuo na pritiske, ističući da je četvorka uprkos njima zadržala konzistentnost.

"Ova četvorka nije došla u pitanje, iako su u prethodnom periodu mnogi pokušavali da izazovu probleme između nas. U mojoj općini pojavile su se inspekcije, vršljaju, traže, ali to za mene nije ništa novo. Oduprijet ćemo se takvim pritiscima i prijetnjama koje dolaze od onih koji su se prepali četvorke", poručio je Hadžibajrić.

Prema riječima predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, ovakav pristup daje građanima nadu da se stvari kreću na bolje.

"Nećemo stati samo na Sarajevu. Ove sedmice ćemo imati konkretna imena za načelnike. Sve je usmjenro ka tome da ova bogata zemlje prestane biti bogata siromašnih ljudi", kazao je Kojović najavivši sličan dogovor i u Mostaru.

Edin Forto, bivši premijer Kantona Sarajevo koji je radio na kreiranju sporazuma, istakao je da će svaka stranka na izborima imati odvojene liste za vijeća, a da će načelnici biti zajednički.

"Ljudi su u lokalnim zajednicama tražili šta je bitno i za šta se trebamo boriti. Imali smo niz sastanaka i rezultat je ovaj dogovor. Radi se o programskoj koaliciji, to ne znači da ne postoje stvari oko kojih se ne slažemo, ali ovo je ono oko čega se slažemo i na osnovu čega načelnici i vijeća mogu raditi naredne četiri godine", rekao je Forto.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING