INFO

  • OMLADINSKA BANKA BOSANSKA KRUPA: POTPISANO 14 UGOVORA UKUPNE VRIJEDNOSTI 23.924 KM
  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

SARAJEVO: VEČERAS OTVARANJE 26. IZDANJA MODULA MEMORIJE

- Ovogodišnje 26. izdanje Modula Memorije počet će večeras u Historijskom muzeju otvaranjem izložbe “Ožiljci” fotografa Paula Lowea, prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja

SARAJEVO: VEČERAS OTVARANJE 26. IZDANJA MODULA MEMORIJE

KULTURA, 3. aprila - Fotografska izložba ‘ biće otvorena u 19 sdati na platou ispred Historijskog muzeja.

Izložba koja zbog pandemije koronavirusa nije mogla biti održana prošle godine, ovaj put će biti postavljena u eksterijeru Muzeja.

Još jedan prošlogodišnji program, igrani film “Sympathy for the Devil”, francuskog reditelja Guillaumea de Fontenaya ove godine bit će prikazan na Youtube kanalu Festivala MESS, 2. maja 2021.

Kao dio filmskog programa bit će prikazan kultni film “Most” reditelja Hajrudina Krvavca; film “Za one koji ne mogu da govore” rediteljice Jasmile Žbanić (FTV, 15. april); kratki igrani filmovi “Kali” i “Jama” u režiji Albana Ukaja i razgovor sa rediteljem (22. april), te još tri dokumentarna filma: “Autorefleksija” u režiji Nedima Alikadića, “Sarajevo – Femme Fatale” u režiji Joanne Zielinske, te „San o kornjači“ u režiji Martyne Miller.

Premijerno će biti prikazan i katalonski film „Kao da je još neko u šumi“ u režiji Terese Turiere i Erola Ilera. U pitanju je dokumentarni film o tzv. “nevidljivoj djeci”, djeci žena žrtava ratnog zločina – silovanja, a koji u BiH, po najstrašnijim procjenama ima i do 50.000. Poslije emitiranja filma publika će imati priliku pratiti i razgovor sa autorima i akterima filma.

Publika će u online formatu imati priliku pogledati i dvije fotografske izložbe: “Izbjeći rat” autora/ice Roberte Biagiarelli i Luigija Ottanija, te izložbu “Pod opsadom” italijanskog fotografa Massima Sciacce. Izložba/instalacija “Roses are Red” autorice Amine Avdić bit će otvorena u prostoru Crvenog križa (bivše kino Sutjeska), 7. aprila 2021.

U okviru programa Modul Memorije bit će publicirana i fotomonografija „Sjena sjećanja“ fotografa Rona Haviva i profesorice Lauren Walsh, a publika će imati priliku gledati i razgovor sa autorima knjige.

Izdanje Modula Memorije zatvorit će se 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, online emitiranjem predstave „Ay, Carmela“ Sarajevskog ratnog teatra, a čijim emitiranjem želimo još jednom odati počast i nedavno preminulom kolegi i prijatelju, glumcu Draganu Jovičiću.

Inače, ovogodišnja dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja je bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić za njen sveukupni umjetnički rad i doprinos kreiranju kulture pamćenja, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, te uspostavljanju temelja za bolje uzajamno razumijevanje među ljudima.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING