INFO

  • ODLAZAK STRIKANA IZ VELOG MISTA: PREMINUO ISTAKNUTI HRVATSKI GLUMAC ŠPIRO GUBERINA
  • MARADONA SAHRANJEN U PRISUSTVU RODBINE I NAJBLIŽIH PRIJATELJA
  • VIŠE OD 3.100 TESTIRANIH: U BOSNI I HERCEGOVINI 1.179 NOVOZARAŽENIH, 62 OSOBE PREMINULE...
  • U BIHAĆU JE DANAS ZASJEDALA VLADA USK
  • ZAKONA O JAVNO – PRIVATNOM PARTNERSTVU:STVARANJE IDEJNIH PROJEKATA ČIJI JE CILJ ULAGANJE U RAZVOJ USK
  • ZMAJEVI I ZVANIČNO U ČETVRTOM ŠEŠIRU: NOGOMETNA REPREZENTACIJA BIH PALA NA 55. MJESTO
  • IN MEMORIAM: SINOĆ PREMINUO NIJAZ MILJKOVIĆ, KOMANDANT RATNE 506. BRDSKE BRIGADE

SARAJEVO: TRGOVSKA GORA U FOKUSU SEMINARA O NUKLEARNOJ SIGURNOSTI

- Seminar u Sarajevu organizirali Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH i Međunarodna agencija za atomsku energiju

 SARAJEVO: TRGOVSKA GORA U FOKUSU SEMINARA O NUKLEARNOJ SIGURNOSTI

SARAJEVO, 19. marta - Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Borislav Bojić istaknuo je da je Seminar o značaju nuklearne sigurnosti prilika da se skrene pažnja na pitanje Trgovske gore koje je značajno za BiH, dok je ministrica prostornog planiranja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić upozorila da stanovništvo koje živi u regiji oko odlagališta razmišlja o masovnom odlasku.

Bojić je u uvodnom obraćanju rekao da je želja Komisije obezbijediti da interesi BiH o pitanju Trgovske gore ne budu zapostavljeni te da će uvijek, kada za to bude prilika, skretati pažnju na to.

Napomenuo je da Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH, između ostalog, nadzire i rad Državne regulatorne agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

“Tu oblast smatramo bitnom, jer, iako nemamo nuklearna postrojenja, razvijanje svijesti o nuklearnoj bezbjednosti je izuzetno značajno zbog naših građana i opće bezbjednosti u BiH”, rekao je Bojić.

Parlamentarna skupština BiH je detaljnije razmatrala pitanje nuklearne bezbjednosti kada je aktualizirano pitanje izgradnje skladišta za nuklearni otpad u Trgovskoj gori.

Bojić je podsjetio da je poznat stav BiH koji je izražen kroz donošenje nekoliko akata u vidu deklaracija i rezolucija na raznim nivoima bh. vlasti, a kojima se izražava zabrinutost postupcima Hrvatske kada je u pitanju plan za odlaganje nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH.

Prema njegovim riječima, Međunarodna agencija za atomsku energiju ne bavi bilo kakvom arbitražom.Također je naglasio da je BiH ratificirala sve međunarodne sporazume koji se odnose na pitanje nuklearne bezbjednosti te da su, zahvaljujući tome, agencije koje rade u BiH postupale u skladu sa ratifikacijom.

“Stoga imamo određenu vrstu priznanja da je BiH država koja nema posebnih nuklearnih potencijala već da samo treba to pitanje urediti zakonom, a što smo već uradili”, dodao je Bojić.

Ministrica Golić, ujedno i predsjedavajuća Radne grupe koju je formiralo Vijeće ministara za pitanje Trgovske gore, istakla je da se u blizini odlagališta nalazi i tlo koje je pogodno stvaranju klizišta i zemljotresima, što predstavlja dodatni problem.

Vlada Slovenije je predlagala Vladi Hrvatske da naprave zajedničko odlagalište u mjestu Vrbina, međutim Hrvatska je to odbila, jer se mjesto nalazi u blizini rijeke Save tako da će ugroziti njen tok i lokaciju odakle se stanovnici Zagreba i okolnih mjesta snabdijevaju vodom za piće.

Golić je potom upitala šta će se onda desiti sa stanovnicima BiH koji žive kraj rijeke Une i koriste njenu vodu za piće, te poručila da će se boriti svim pravnim sredstvima da ne dođe do izgradnje ovog odlagališta.

Ocijenila je da bh. institucije trebaju biti aktivnije, u bilateralnom smislu, u razgovorima s vlastima iz Hrvatske kako bi osujetili njihovu namjeru da izgrade odlagalište na mjestu gdje su planirali.

Upozorila je da 230.000 stanovnika pomenute regije kod rijeke Une, u blizini odlagališta, razmišlja o masovnom odlasku jer smatraju da će život u tim općinama biti besmislen ukoliko se odlagalište izgradi.

Kako je rekla, većina tih stanovnika su poljoprivrednici, tako da će biti upitno da li će iko htjeti kupiti njihove proizvode, jer nastaju u blizini odlagališta nuklearnog otpada.

Direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH Marinko Zeljko rekao jeda je cilj seminara da visoke predstavnike zakonodavnih i izvršnih vlasti BiH informiraju o radu ove agencije i njenim nadležnostima u vezi sa radijacijskom i nuklearnom sigurnosti.

Osvrnuvši se na pitanje Trgovske gore istaknuo je da ova Agencija daje samo stručne analize u vezi sa namjerama Hrvatske o pitanju izgradnje odlagališta, dodajući da ukoliko Hrvatska želi napraviti odlagalište, onda mora ispoštovati sve međunarodne, evropske i ostale norme.

Ekspert za nuklearnu bezbjednost iz Slovenije Miroslav Gregorič naglasio je da svi izvori radioaktivnog zračenja moraju biti sigurni, a svrha seminara je, kako je rekao, podizanje svijesti o nuklearnoj bezbjednosti svih radioaktivnih i nuklearnih izvora.

Seminar u Sarajevu organizirali Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH i Međunarodna agencija za atomsku energiju.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING