INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS RASPRAVLJAJU O ZAHTJEVIMA RUDARA
  • KORONA BILANS: U USK 38 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • DANAS NASTAVAK PREGOVORA RUDARA I VLADE FBIH OKO DVIJE SPORNE TAČKE
  • AKTUELNO: ZASJEDA OPĆINSKO VIJEĆE KLJUČ
  • VRIJEME DANAS: MALO DO UMJERENO OBLAČNO
  • BIH ĆE BACITI SKORO POLA MILIONA VAKCINA

SARAJEVO: RUDARI PREKIDAJU PROTESTE, ALI NEMA NASTAVKA PROIZVODNJE UGLJA U FBIH

- Rudari koji dva dana protestuju ispred Vlade FBiH donijeli su odluku o prekidu protesta ispred zgrade Vlade FBiH iako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni. Oni se vraćaju kućama, ali je istaknuto da neće nastaviti proizvodnju uglja do daljnjeg...

 SARAJEVO: RUDARI PREKIDAJU PROTESTE, ALI NEMA NASTAVKA PROIZVODNJE UGLJA U FBIH

SARAJEVO, 24. novembra - Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić obratio se rudarima i rekao da su čekali odgovore iz Vlade FBiH do 15 sati po pitanju svih zahtjeva rudara koji su postavili 18. novembra.

"Do 15 sati nismo dobili dostojan odgovor i naši zahtjevi nisu ispunjeni. Mi više ne čekamo, vraćamo se u rudnike uglja FBiH. Imamo aktivan radnički neposluh koji Sindikat radnika rudnika BiH podržava. Nema proizvodnje uglja u rudnicima Federacije BiH. Nećemo početi s proizvodnjom dok se ne usaglasimo sa svim našim zahtjevima", rekao je Husić.

Radnici su pozdravili njegov govor i odluku Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH nakon čega se očekuje da se autobusima vrate svojim kućama.

Iako su jučer iz Vlade FBiH dva puta dobili poziv za razgovor, rudari su odbili da pregovaraju o svojim zahtjevima poručivši da žele potpuno ispunjenje onoga što traže i da ne žele ništa ispod toga.

Zbog novonastale situacije Termoelektrana u Tuzli već dva dana nema isporuku uglja, zbog čega je ugroženo normalno funkcioniranje, uz prijetnju obustave proizvodnje električne energije. Kako je potvrđeno za Klix.ba, rješenje za BiH je u kupovini električne energije na tržištu po znatno višoj cijeni.

Rudari sedam rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH već dva dana se nalaze u radničkom neposluhu, obustavivši proizvodnju u svim proizvodnim pogonima.

Podsjetimo, zahtjevi rudara su:

Donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda (EP).

Kontrola metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja, koji se isporučuje iz rudnika uglja u sastavu Koncerna prema JP Elektroprivreda Sarajevo.

Stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku.

Poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

Potpuna realizacija Sporazuma koji je potpisao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH i JP EP 19. maja 2021. godine.

Smjena Admira Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda.

Smjena direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna koji se jednostranom odlukom poslodavca po nalogu iz JP EP stavili u primjenu novi pravilnik o radu i pravilnik o random učinku.

Utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u FBiH u visini od 1.000 KM.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING