INFO

  • BOSANSKA KRUPA OBILJEŽILA DAN DRŽAVNOSTI
  • DAN DRŽAVNOSTI BIH NERADNI DAN
  • NOVA SARADNJA BIH SA NJEMAČKOM: PRILIKA ZA NEZAPOSLENE OSOBE
  • RANGEL: NISAM OPTIMISTIČAN DA ĆE BIH 2021. POSTATI KANDIDAT, TO NE ZAVISI OD EU
  • KONTINUITET DRŽAVNOSTI JE ONO NAJVRIJEDNIJE ŠTO GRAĐANI IMAJU , IPAK BORCI ZASLUŽUJU PUNO VIŠE
  • SANSKI MOST - OBILJEŽEM DAN DRŽAVNOSTI BIH TE DAN OSNIVANJA 17. VITEŠKE KRAJIŠKE BRIGADE
  • USK: OD 33 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, ČAK 21 IZ BIHAĆA
  • OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI: KANTONALNA I DELEGACIJA GRADA BIHAĆA USK POLOŽILI CVIJEĆE NA SPOMEN OBILJEŽJA
  • VIŠE OD 1.100 NOVOZARAŽENIH U BIH I 49 SMRTNIH SLUČAJEVA
  • RIJEŠEN PROBLEM PRIJEVOZA STUDENATA

SARAJEVO: PREZENTIRAN IZVJEŠTAJ O MEDIJSKIM SLOBODAMA, PERCEPCIJI I AMBIJENTU ZA RAD NOVINARA U BIH

- Udruženje BH novinari u saradnji s Regionalnom platformom Zapadnog Balkana "Safejournalists.net" i uz podršku Evropske unije prezentiralo je danas u Sarajevu izvještaj "Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2019". Ovaj izvještaj proizveden je u okviru četvrte regionalne procjene nivoa slobode medija i sigurnosti novinara u BiH. Glavni zaključak je da bh. novinari već godinama upozoravaju na probleme s kojima se susreću, ali da niti jedan od ključnih elemenata koji spadaju u indikatore medijskih sloboda bitnije se ne mijenja niti poboljšava...

SARAJEVO: PREZENTIRAN IZVJEŠTAJ O MEDIJSKIM SLOBODAMA, PERCEPCIJI I AMBIJENTU ZA RAD NOVINARA U BIH


SARAJEVO/BIHAĆ, 20. novembra - Izvještaj je dokumentovao da je samo tokom prošle godine zabilježeno 56 različitih oblika nasrtaja na medijske slobode što zapravo pokazuje u kakvom okruženju novinari rade.

Ogroman broj tužbi prema novinarima i redakcijama također uzrokuje nisku percepciju medijskih sloboda u BiH. To je posebna vrsta pritiska koji novinarima stalno visi nad glavom, dok pravosuđe ne pokazuje razumijevanje same uloge slobode medija i metodologije njihovog rada.

Tokom prezentacije Izvještaja govorilo se ne samo o medijskim slobodama, fizičkim i verbalnim napadima na novinare i novinarke i njihovom procesuiranju, već i o cjelokupnoj medijskoj slici i ambijentu u kojem danas rade novinari u Bosni i Hercegovini, a što se odnosi i na njihov ekonomski položaj i zakonodavno-pravni okvir unutar kojeg djeluju.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler obratio se učesnicima današnje konferencije putem "Zoom" aplikacije i naglasio da ima iskustvo rada u medijima, te da zna šta znači kada je vlastita sigurnost dovedena u pitanje, kao i da će EU i u budućnosti pomagati incijative koje se bave ovim problemom.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING