INFO

  • POLJOPRIVREDA USK U TEKUĆOJ GODINI: ZNAČAJNO POVEĆANA, REZULTATI ZA OPTIMIZAM
  • SDP IDE S PRIJEDLOGOM PROMJENA USTAVA, IZ SNSD-A I PDP-A PORUČILI DA TO NEĆE PROĆI
  • POVRATAK NA POSAO USRED PANDEMIJE: KAKO SE PONAŠATI U PROSTORU KOJI DIJELITE S KOLEGAMA
  • VREMENSKA: SUTRA U VEĆEM DIJELU BOSNE OBLAČNO, U HERCEGOVINI PRETEŽNO SUNČANO
  • 25 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U USK
  • VELIKA KLADUŠA: ČLANOVI PORODICE, BROJNI POZNANICI, RATNI SABORCI, PRIJATELJI I SUGRAĐANI ISPRATILI SVOG KOMANDANTA NIJAZA MILJKOVIĆA
  • SPORTSKA NEDJELJA: IZDVOJILI SMO...
  • MLADI I TEHNOLOGIJA U AMERIČKOM KUTKU U BIHAĆU: USKORO U BIH ODRŽAVANJE PRVOG NACIONALNOG TAKMIČENJA SVJETSKE ROBOTSKE OLIMPIJADE
  • USK: MIGRANTSKA KRIZA SAMO OSVIJETLILA TERET POD KOJIM SE NALAZI KRAJINA VEĆ DUŽE VRIJEME
  • EKONOMIJA I PODUZETNIŠTVO KONTRA PANDEMIJE: POZITIVNA VIJEST DOLAZI IZ NJEMAČKE KOMPANIJE RINGSPANN

SARAJEVO: OTVORENA KONFERENCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI - 72 NAUČNIKA U BORBI PROTIV ZABORAVA

- U sarajevskoj Vijećnici je danas svečano otvorena Međunarodna naučna konferencija "Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995.-2020. - uzroci, razmjere i posljedice", a cilj je postići kontinuitet u podizanju svijesti o genocidu...

SARAJEVO: OTVORENA KONFERENCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI - 72 NAUČNIKA U BORBI PROTIV ZABORAVA

SARAJEVO, 19. oktobra - Organizatori konferencije su Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Na konferenciji učestvuju 72 izlagača iz zemlje i inostranstva, a postavljena je i tematska izložba akademskog slikara Irfana Hoze.


Akademik i predsjednik naučnog odbora konferencije Mirko Pejanović kazao je da konferencija doprinosi sjećanju na genocid i "memorijalizaciji i izvan uobičajenog perioda - u julu svake godine".

"Ova konferencija je doprinos tome da o svemu što se dogodilo u Srebrenici ne govorimo samo u julu, prigodničarski, nego u kontinuitetu", rekao je Pejanović.

On dodaje da je pravosudna istina o Srebrenici utvrđena na međunarodnim, državnim i kantonalnim sudovima, ali da to nije dovoljno.

"Ono što sada predstoji i za što mislim da ne razumijemo dovoljno - je da period pisanja historijske istine tek dolazi. Ne može se priča, narativ o tome šta se događalo u ovoj zemlji završavati na nekoliko hiljada suđenja čiji je jedini cilj uspostavljanje individualne krivične odgovornosti", naglasio je akademik Pejanović.


On je još najavio da će se sljedeće godine organizatori potruditi da odgovore na pitanje "Šta je Srebrenica regionu?".VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING